Vijfheerenlanden geschokt over megaclaim en vraagt kabinet om hulp

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Vijfheerenlanden reageert 'geschokt' op het bedrag van 90 miljoen euro dat gemeente moet betalen in de langlopende zaak met heipalenfabrikant Niemans Beton. "Deze uitspraak heeft een maatschappelijke impact die onverantwoord is." De gemeente wil zelfs de hulp van de provincie en het Rijk inschakelen om de gevolgen te beperken. De fabrikant reageert juist opgetogen en is opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid is.
Vanmorgen werd bekend dat Vijfheerenlanden tientallen miljoenen euro's schadevergoeding moet betalen aan Niemans Beton. Dat is de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in het proces dat inmiddels bekendstaat als de langstlopende rechtszaak van Nederland. Door juridische kosten en belastingen zal dat bedrag zelfs oplopen tot 90 miljoen.

Grote gevolgen

Burgemeester Sjors Fröhlich zegt dat de gevolgen voor zijn gemeente heel groot zullen zijn: "Dit is een mokerslag. Deze uitspraak heeft een maatschappelijke impact die onverantwoord is. We zullen met de provincie en het Ministerie van BZK in gesprek gaan om te kijken of zij onze gemeente kunnen helpen."
De gemeente hield rekening met de schadeclaim, maar het bedrag is veel hoger uitgevallen dan de ruim 40 miljoen die Vijfheerenlanden had gereserveerd. "Het college van burgemeester en wethouders is geschokt door de uitspraak. Dat deze uitspraak gevolgen heeft voor de gemeentelijke financiën is evident."
In een gesprek met RTV Utrecht zegt de burgemeester: "Het kan wat mij betreft niet zo zijn dat de inwoners en ondernemers die nu in Vijfheerenlanden wonen en werken, worden geconfronteerd met een zaak die ruim veertig jaar geleden is misgegaan in het Industrieschap Hagestein-Vianen."
Op de vraag waarom de zaak zich dan al zo lang voortsleept, zegt hij: "Het is een ingewikkelde zaak en er zijn veertig jaar geleden fouten gemaakt, alleen moet je je afvragen of het systeem waarin een zaak zich zo lang kan voortslepen, waardoor je rente op rente krijgt, wel goed is."

Grote hap uit de begroting

"Voor onze gemeente is dit bedrag onwerkelijk hoog", vervolgt hij. De jaarlijkse begroting van Vijfheerenlanden bedraagt zo'n 135 tot 140 miljoen euro. "Dus het is een ongelooflijke hap uit de begroting." Onlangs ontving de gemeente bijna 80 miljoen uit de verkoop van Eneco-aandelen. Het is de vraag of de plannen die de gemeenteraad hiervoor maakte, kunnen doorgaan.
"Ik doe direct ook een beroep op provincie en ministerie van Binnenlandse Zaken om daarin mee te denken", aldus Fröhlich. Om bij te springen? "Ja, om bij te springen. Je kunt een nieuwe gemeente hier niet zomaar mee opzadelen. Dit is iets wat tientallen jaren geleden gebeurd is en waar wij nu de rekening voor gepresenteerd krijgen. Daar moeten wij hulp bij hebben."

Reactie Niemans Beton

Advocaat Anna Galama geeft aan dat haar cliënt opgetogen en opgelucht is: "Cliënt en ik zijn zeer tevreden met deze uitkomst. Het wil toch zeggen dat de schade die hij heeft geleden, door wanprestatie van de gemeente volledig moet worden vergoed. Eindelijk na 45 jaar, dus wij zijn erg gelukkig."
De advocaat vindt de uitspraak uiteraard terecht. "Het is heel knap welk uithoudingsvermogen cliënt heeft laten zien om 45 jaar lang geduld te hebben. Wellicht heeft de gemeente er op gegokt dat Niemans ooit in de proces had moeten opgeven."

Nogmaals in beroep

De mogelijkheid bestaan dat partijen nogmaals in beroep gaan. Ze kunnen cassatie aantekenen bij de Hoge Raad. Voor Niemans hoeft dat niet. Advocaat Galama: "Ik ga er van uit dat het nu wel klaar is. In theorie is cassatie nog mogelijk. Ik heb het arrest bestudeerd en zie eigenlijk geen mogelijkheden voor een cassatie. Als de gemeente niet in cassatie gaat, dan doen wij dat ook niet."
De advocaten van de gemeente gaan het arrest bestuderen om te kijken wat er nog mogelijk is. De burgemeester laat weten dat er een cassatieonderzoek komt. "We gaan volgende week met de raad om tafel om te kijken hoe we dit op een goede manier kunnen oplossen."
De gemeente moet 50 miljoen euro direct aan Niemans Beton betalen. Dat gaat Niemans ook gelijk opeisen. De advocaat: "Waarom niet, we hebben lang genoeg gewacht."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.