Vloggen met autisme: 'Ik wil mijn leven laten zien aan anderen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Op YouTube en daarmee bekend worden, veel mensen zouden het heel leuk vinden. Leon van Lint vindt dat ook, maar door zijn autisme is dat nogal lastig. Door de Utrechtse organisatie 'Handjehelpen' werd hij gekoppeld aan een vrijwillige videomaker.
Ongeveer twee maanden geleden kwam vrijwilliger Marcus van Belkum in contact met Leon. Samen zijn ze begonnen met het maken van video's voor zijn YouTube-kanaal 'Leon Leeft'. De video's gaan over hoe je kan omgaan met autisme. ''Ik ben dit kanaal begonnen omdat ik wil laten zien aan mensen hoe ik leef'', aldus Leon. Maar daar blijft het niet bij, vandaag schieten ze een vlog over hoe je geld kan besparen. Zo worden er tips gegeven hoe je je eigen wasmiddel kan maken, of dat je beter zelf kan koken.

'Maak je eigen wasmiddel, dat is veel goedkoper'

De draaidag begint rond 10.00 uur. Leon en Marcus bespreken het draaiboek dat in elkaar is gezet door Marcus. Vandaag de video: hoe kan je wat centen besparen? Leon gaat staan in de keuken en begint met de eerste tip. ''Maak je eigen wasmiddel, want dat is goedkoper dan kopen in de supermarkt.'' Nadat de zeep is geraspt en warm is gemaakt en met soda is gemixt is het een dag wachten geblazen voor het wasmiddel er is.
En zo gaat de draaidag verder met meerder slimme tips van Leon. Van prijzen vergelijken op verschillende sites naar je groente halen bij de groenteboer, Leon heeft een handvol aan tips in zijn video. ''Ik probeer zelf ook wat bewuster om te gaan met mijn geld'', zegt hij lachend.

Match

Marcus zorgt dat de video's inhoudelijk goed in elkaar zitten en helpt Leon van a tot z met zijn wens om een vlogkanaal te hebben. Zelf is hij freelancer en door de coronacrisis heeft hij minder klussen en via via kwam hij aan het idee om vrijwillig wat te doen voor handje helpen. ''Zo'n kleine moeite en je ziet echt dat hij er heel veel moois uit haalt. Ik vind dat iedereen dat zou moeten doen.''
Het is per toeval dat hij werd gematcht aan Leon, want Leon wilde eerst met iemand om mee hard te lopen. Toen de gezamenlijke passie werd ontdekt, is er een band ontstaan. Ze maakten twee maanden geleden kennis en daarbij werden de doelen genoteerd en zo is de bal gaan rollen.
Vloggen met Leon en Marcus

Meer video's

Bij deze filmpjes blijft het zeker niet, vandaag werd er ook wat geschoten over bekende mensen met autisme en meerdere ideeën liggen al op tafel. Als het aan Leon ligt gaat hij er elke week eentje maken. ''Ik hoop natuurlijk dat er veel mensen kijken en abonneren.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.