RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pakje kunst in plaats van sigaretten uit automaat in Houten


HOUTEN/UTRECHT - In Houten trek je voor een paar euro een uniek kunstwerkje uit een werkeloos geworden sigarettenautomaat. In de automaat zitten werken van regionale kunstenaars. Kunstenaar Rian Los heeft ervoor gezorgd dat de automaat er kwam. Ze hoorde dat er op verschillende plekken in Nederland eentje hing en vond het meteen leuk voor in Theater aan de Slinger. "Ik heb contact gezocht met de directeur en hij was meteen enthousiast."

Pakje kunst in plaats van sigaretten uit automaat in Houten


Rian regelde dat de automaat er kwam en legde contact met allerlei kunstenaars uit de omgeving. Ze stopt de kunstwerkjes zelf in de pakjes en in de automaat. "Als je een pakje trekt geeft dat een heel nostalgische gevoel. Vroeger kreeg je een dubbeltje van je moeder om in een kauwgomballenautomaat te stoppen. Soms zat er iets heel grappigs bij en daar was je dan heel blij mee. En nu zit er kunst in waar er maar één van is."

 Pakjes met kleine kunstwerkjes Pakjes met kleine kunstwerkjes | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

In de automaat in Houten zitten werkjes van zo'n twintig kunstenaars. Van bijvoorbeeld schilders, dichters en fotografen.

Een van hen is Anneke Janszen. "Ik doe mee omdat mensen die eigenlijk nooit met kunst in aanraking komen dan toch zien hoe leuk het is." Gewoonlijk maakt Anneke grote schilderijen van bloemen. Nu moet ze zich beperken tot doekjes op het formaat van een pakje sigaretten. "Het was echt omschakelen, ik moest echt een knop omzetten."

 Anneke Janszen schildert eigenlijk op groot formaat Anneke Janszen schildert eigenlijk op groot formaat | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Tegenwoordig heeft niet iedereen meer munten bij zich, maar dat is in Houten geen probleem. Rian: "Het theater vindt het zo'n leuk initiatief dat je aan de bar munten kunt kopen om in de automaat te doen."

De pakjes zijn inmiddels een verzamelobject geworden en mensen komen er vanuit het hele land voor naar Houten. Rian: "Ik geloof dat er zo'n 45 automaten in Nederland staan. En er zijn mensen die al die plaatsen afreizen en ook naar Houten komen om zo'n pakje te trekken en dat is superleuk."

Liefhebbers moeten in Houten helaas even geduld hebben tot ze een pakje kunst kunnen trekken uit de automaat. Vanwege corona is het theater tot 20 januari gesloten. Er hangt ook een automaat bij de Stay Okay in Utrecht.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -