Berusting, maar ook veel onduidelijkheid in stadscentrum over lockdown: 'Het is abracadabra'

UTRECHT - Gelaten. Zo reageren de meeste ondernemers in de Utrechtse binnenstad op de lockdown. Ze hadden zich er al even op voorbereid dat ze de deuren moesten sluiten. Toch kon het niet op een ongelegener moment komen. Deze laatste weken van het jaar verdienen veel winkeliers normaal gesproken het meeste geld. "Ik zei: pa, als we dit jaar overleven, overleven we alles."
Tim Hogervorst verkoopt vandaag nog zijn bloemen.
Tim Hogervorst verkoopt vandaag nog zijn bloemen. © RTV Utrecht
Tim Hogervorst staat met zijn bloemenkraam op de Bakkerbrug. Met zijn 20 jaar wilde hij, net als zijn opa en vader, het bloemenvak in. "Eigen baas zijn, helemaal te gek natuurlijk. Komt ineens corona op je dak."

Uitgestorven

Op deze eerste dag van de landelijke lockdown is het zo goed als uitgestorven in het centrum van Utrecht. In parfumwinkels, kledingzaken en juweliers zijn enkele personeelsleden de zaak aan het schoonmaken en zitten eigenaren achter de laptop. Ze maken de balans op van een jaar waarin de omzet vaak drastisch terugliep.
Het is ook een jaar waarin ondernemers creatief moeten omgaan met de uitdagingen waar ze voor kwamen te staan. "We hebben gelijk gekeken: wat kan wel? We willen in contact blijven met onze klanten en de boel niet in slaap sussen", vertelt Wouter Broekman, mede-eigenaar van kledingwinkels Thom Broekman en De Rode Winkel.
Een juwelier in Veenendaal heeft een creatieve oplossing gevonden op de sluiting.
Boos, teleurgesteld en toch wel redelijk verrast. Alle emoties kwamen langs, toen gisteren langzaam maar zeker de nieuwsberichten binnendruppelden. "Volgend jaar bestaat ons familiebedrijf 185 jaar, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Zelfs in oorlogstijd bleven we open. Maar we komen erdoor, als we samen creatief en flexibel zijn."
Broekman blijft positief. "De kerstversiering heb ik maar weer naar beneden gehaald. Wat moet je anders? Het is wat het is. We brengen nu kleding zelf naar onze klanten, op de fiets. Ze kunnen thuis passen en als ze tevreden zijn direct met pin afrekenen." Net als de horecaondernemers dat eerder deden, roept Broekman Utrechters op om hun 'locals' te ondersteunen. "Kleding is emotie, dus het is alsnog een goed idee om je leuk aan te kleden in een mooi pak van ons. Ook al mag je minder mensen ontvangen: als je je een beetje feestelijk kleedt, voel je je gelijk een stuk beter."

Hema

Het is voor de mensen die vandaag nog wél een kijkje nemen in de binnenstad even wennen. Waar kunnen ze wel en niet terecht? Zo mag de Hema openblijven, maar dekt het alle kleding, kerstartikelen en andere niet-levensmiddelen af. Klanten kunnen er alleen voor levensmiddelen terecht.
De Hema is vandaag (deels) open.
De Hema is vandaag (deels) open. © RTV Utrecht
Tim Hogervorst staat met zijn bloemenkraam vlak naast de ingang van de Hema aan de Oudegracht. "Kijk, ik heb vanochtend foto's gemaakt." Hij laat foto's op zijn telefoon zien: een uitgestorven straat. Nu, op deze doordeweekse dinsdag, mag de bloemenkraam hier staan. "Op zaterdag moeten we dicht, net als in maart. Dat maakt eigenlijk ook niet echt uit. Er is toch vrijwel niemand in de stad nu."

Eigen koers

Bloemenverkoper Rini Lensen, die normaal gesproken iedere zaterdag een stukje verderop aan de Oudegracht staat, is minder blij met die maatregel. "Op de website van het RIVM staat dat bloemen gewoon verkocht mogen worden", laat hij telefonisch weten. "Maar tot mijn stomme verbazing vaart de gemeente Utrecht weer hun eigen koers en mogen we thuis blijven. Snap jij het nog? Mijn collega's in Amsterdam en Rotterdam mogen zaterdag allemaal staan."
Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat er inderdaad een lastige situatie ontstaat bij de bloemenkraam. "Het is nogal een abracadabra. Voor de gewone markt geldt: alleen voedselkramen mogen open blijven. Bloemenkramen die op een weekmarkt staan, mogen dus niet. Maar er geldt een uitzondering voor uitstallingen die kerstbomen en bloemen verkopen. Een voorbeeld om het te verduidelijken: de wekelijkse bloemenmarkt op het Janskerkhof mag niet, maar de bloemenkraam die daar altijd staat mag wél open."
Het is onduidelijk, geeft hij direct toe. "Maar het is echt geen onwil vanuit onze kant. We zijn gebonden aan de regels van de Rijksoverheid."

Run op kerstbrood

Voor voorbijgangers is het vandaag in ieder geval nog niet altijd even duidelijk. "Ik woon hier in de stad", vertelt een vrouw die een bos bloemen haalt. "Ik moest nog een cadeau voor een vriendin. Gelukkig kan ik hier ook slagen." Wat ze van de lockdown vindt? "Voor mezelf is het niet zo erg. Maar voor de jongelui en de ondernemers is het vreselijk natuurlijk."
Gisteren lekte al het een en ander uit over een op handen zijnde lockdown. Het gevolg: drukte bij bouwmarkten en winkels. "Er was een heuse run op kerstbroden", vertelt een medewerker van banketbakkerij Theo Blom in de Zadelstraat. Dat bleek niet nodig: bakkerijen mogen hun deuren gewoon open houden.

Afhaal

Open of niet: met de sluiting van de winkels is het beduidend minder druk in de binnenstad en dat heeft zijn weerslag op de omzet. De winkelbranchevereniging pleit er ondertussen voor dat het ophalen van bestellingen in niet-essentiële winkels mogelijk wordt. "Een afhaalmogelijkheid bij de winkelingang helpt ondernemers te overleven en het kan 100 procent coronaproof georganiseerd worden", stelt INretail.
Broekman, Hogervorst en andere ondernemers maken zich in de tussentijd klaar om pakketten zelf per fiets langs te brengen. "We gaan letterlijk niet bij de pakken neer zitten", lacht de kostuumverkoper.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.