Nieuw dagrecord qua besmettingen, HEMA gaat toch dicht en geen nachtmis op kerstavond

PROVINCIE UTRECHT - Sinds gisteren zit Nederland voor minstens vijf weken in lockdown om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. In dit liveblog lees je de laatste ontwikkelingen.

22.22 uur Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Vanaf de vroege ochtend lees je al het coronanieuws in een nieuw liveblog.

20.09 uur Installatie burgemeester Sharon Dijksma

Op dit moment wordt Sharon Dijksma beëdigd als de nieuwe burgemeester van Utrecht. Dat gaat, net als zoveel andere dingen, anders dan in het pre-corona tijdperk.
De rest van de installatie van burgemeester Dijksma zien? Klik hier.

19.17 uur Hotel mag open, gaat toch dicht

Hotel Kasteel Kerkebosch in Zeist mag, net zoals alle andere hotels, openblijven. Toch kiest de eigenaar ervoor om dicht te gaan. Hij vindt dat hij niet de service kan leveren die hij wil, en dan gaat hij liever helemaal niet open.
'Ik heb een ander idee van gastvrijheid'
Meer lezen? Klik dan hier.

18.02 uur Lichtpuntje

Met de feestdagen in lockdown wordt 2020 in stijl afgesloten. RTV Utrecht wil lezers,kijkers en luisteraars een lichtpuntje in donkere dagen bezorgen en vroegen daarom: wie verdient een kerstboom?
Verslaggever Annemarie de Wit bezorgt ze, bijvoorbeeld bij de Johannesschool in Utrecht.
Kerstboom voor de Johannesschool

15.47 uur Veel nieuwe besmettingen

Het lijkt nog absoluut niet de goede kant op te gaan met het aantal besmettingen. Sinds gisterochtend zijn er 11.214 nieuwe coronagevallen geregistreerd, dat is een nieuw dagrecord.
De provincie Utrecht schiet er in negatieve zin uit. In de provincie kwamen er 1122 nieuwe gevallen bij, het meeste van alle regio's. Op de kaart hieronder zie de cijfers per gemeente.
Het aantal gemelde in Nederland sterfgevallen steeg met 77. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Op dinsdag had het RIVM 86 sterfgevallen gemeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 63.000 positieve tests gemeld, wat neerkomt op ongeveer 9000 per dag. Een week eerder waren het er bijna 45.000.

14.58 uur Thuisonderwijs is weer even wennen

Sinds gisteren volgen alle leerlingen thuisonderwijs. Dat betekent voor veel ouders dat ze werk nu moeten combineren met de thuisscholing van hun kroost. Voor wethouders wordt geen uitzondering gemaakt, dus ook niet voor Linda Voortman uit Utrecht. Wennen, voor de wethouder, maar ook voor haar kind.

13.36 uur HEMA gaat dicht en scherpere regels voor winkels

Winkelketen HEMA sluit vanaf morgen alsnog alle filialen. Eerder wilde HEMA zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen. "Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat", laat HEMA nu weten in een verklaring.
De regels voor "essentiële winkels" worden aangescherpt. Het kabinet maakt zich zorgen over winkelketens die toch open wilden gaan, omdat ze zeker 30 procent aan essentiële spullen zouden verkopen. Dat percentage is nu dus een stuk hoger geworden. Alleen winkels die minstens 70 procent van hun omzet halen uit artikelen voor levensonderhoud, zoals eten en drinken, drogisterijartikelen, schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging en dierenvoer, mogen openblijven.

13.32 uur Niet knallen in Baarn

Baarn verbiedt het carbidschieten tijdens deze jaarwisseling in de hele gemeente. Het college van B en W hoopt daarmee de zorg - en hulpverleners te ontlasten. Hoewel er traditioneel weinig carbid wordt geschoten in Baarn, bestond volgens de gemeente het risico dat het dit jaar vanwege het vuurwerkverbod wel een vlucht zou kunnen nemen. Het college ziet dat niet zitten.
Gemeenten kunnen zelf beslissen of ze carbidschieten toestaan of niet. In Bunnik, Eemnes, Bilthoven en Wijk bij Duurstede hebben carbidschieters onder voorwaarden wel groen licht van de gemeente. In Houten mag het niet en Amersfoort denkt er nog over na. In Soest beslist de gemeenteraad morgen definitief, maar daar mag het hoogstwaarschijnlijk niet.

12.20 uur Stille nacht ...

In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK) in Utrecht. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen.
"Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart", zo luidt de verklaring.

11.31 uur Kabinet grijpt in: Action en Wibra mogen deuren niet openen

De winkels van Action en Wibra mogen de deuren toch niet openen. Het kabinet zal later vandaag aankondigen dat zij gesloten moeten blijven.
Er wordt nog gepuzzeld op een juiste formulering, stelt een ingewijde. Die spreekt van een glijdende schaal, nadat de HEMA gisteren, een dag nadat premier Mark Rutte de lockdown afkondigde, meldde de afdeling met voedingswaren open te willen houden. Action en Wibra volgden met aankondigingen dat ook zij in aangepaste vorm open willen blijven.

10.50 uur Rustig op de weg en in de trein

Gisteren, op de eerste dag van de nieuwe coronamaatregelen, reisden een kwart minder mensen met de trein dan voor de aanscherping van het maatregelenpakket. Het openbaar vervoer is op dit moment alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Omdat de scholen vanaf vandaag pas gesloten zijn, zal de daling doorzetten, verwacht de NS. "Het is natuurlijk een treurig beeld, al die lege treinen", zegt een woordvoerder van de NS. "Maar het betekent wel dat Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden."
Ook op de weg was het rustig vanochtend. Volgens de ANWB stond er om 08.30 uur vanochtend precies nul kilometer file op de Nederlandse snelwegen.

09.38 uur Ook de Action gaat weer open

De ruim vierhonderd winkels van Action in Nederland openen vanaf vanmiddag weer hun deuren voor klanten. In de provincie Utrecht zijn dat er zeker twintig. Klanten kunnen bij de budgetketen uitsluitend terecht voor producten die als essentieel worden beschouwd, zoals schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten en etenswaren.
Omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen, zou den Action, ondanks de lockdown, weer open mogen. De Rijksoverheid hanteert een grens van 30 procent omzet uit bijvoorbeeld voedingsmiddelen, wc-papier en zeep voor het wel of niet moeten sluiten van winkels.
Volgens vakbond FNV overweegt ook Wibra vandaag de filialen weer te openen, met een kleiner assortiment. Gisteren opende HEMA al alle filialen. Ook daar worden alleen essentiële producten verkocht. De FNV maakt zich zorgen over de gevolgen voor het personeel.
Ook de burgemeester van Dordrecht en oud-burgemeester van Veenendaal Wouter Kolff is er niet blij mee. Hij vindt dat winkelketens nu de grenzen van het beleid opzoeken.

08.41 uur Universiteit Utrecht gaat ook weer online, personeel twee weken vakantie om bij te tanken

De scholen en de kinderopvang zijn vanaf vandaag dicht. De leerlingen krijgen weer virtueel les, hoewel veel scholen ervoor hebben gekozen om de kerstvakantie nu te laten ingaan. Op de Universiteit Utrecht moeten de colleges ook weer online worden gegeven. Dat gaat volgens bestuursvoorzitter Anton Pijpers eigenlijk best soepel. "We hebben jammer genoeg al veel ervaring opgedaan in het voorjaar."
Tegelijkertijd is het voor de studenten wel "best zwaar", zegt Pijpers: "Je zit alleen thuis, ze mogen niet met groepen bij elkaar komen en er zijn geen evenementen. We zien ook wel dat er toch mensen zijn, waaronder internationale studenten, die toch redelijk eenzaam zijn."
Pijpers zegt dat de universiteit daar "continu aandacht" voor heeft. Om het personeel een beetje fit te houden heeft de universiteit iedereen gevraagd met kerst twee weken vakantie op te nemen. "Zo kunnen ze zich mentaal op de nieuwe situatie voorbereiden. Want we zitten er nog wel een tijdje in, natuurlijk", aldus Pijpers. Wat het personeel van de maatregel vindt is onbekend.

06.18 uur 'Corona remt bevolkingsgroei in 2020, maar dat is tijdelijk'

De bevolking groeit dit jaar vanwege het coronavirus veel minder dan normaal, maar dat is tijdelijk. Omdat mensen ouder worden en vanwege migratie zal Nederland 18 miljoen inwoners tellen in 2026. Dat verwachten onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De statistici gaan ervan uit dat de bevolking dit jaar met 63.000 mensen groeit. Dat is een halvering vergeleken met de groei in 2019. Dit jaar overleden buitengewoon veel mensen vanwege het coronavirus. Bovendien zakte de migratie in vanwege de vele reisbeperkingen.
Het CBS denkt dat de effecten van de coronacrisis tijdelijk zijn. De Nederlandse bevolking zal volgens het CBS groeien tot 20 miljoen inwoners in 2063.

06.11 uur Bij de puzzelbank in Driebergen kun je puzzels ruilen in plaats van kopen

De ouderwetse legpuzzel heeft een vlucht genomen tijdens de coronapandemie. Dat ziet ook puzzelproducent Ravensburger met het Nederlandse hoofdkantoor in Amersfoort. Begin november hadden ze naar eigen zeggen al twee keer zoveel puzzels als normaal verkocht. In Driebergen kunnen puzzelfanaten hun puzzels die ze al af hebben nu ruilen bij de puzzelbank.

05.00 uur Veel besmettingen in verzorgingshuis Rhenen

Rhenen behoort met Bunschoten en Woudenberg tot de gemeenten met de hoogste besmettingsgraad van Nederland. Bijna alle inwoners van een van de verzorgingshuizen in de gemeente hebben corona, zei burgemeester Hans van der Pas gisteravond tijdens een raadsvergadering. Hij noemde de naam van het verzorgingshuis niet, schrijft De Gelderlander.

04.45 uur 'Schoolsluiting te laat gecommuniceerd'

Van de een op de andere dag moeten ook de scholen dicht. De snelheid van de sluiting leidt tot onbegrip op sommige scholen. Rector Ingrid van der Neut van het Jordan-Montessorri Lyceum in Zeist: "De sluiting had eerder naar het onderwijs gecommuniceerd kunnen worden. Wij hadden ons er in dat geval makkelijker op kunnen voorbereiden. Het is voor ons nu veel werk om alles te regelen. Wij zijn geen kapper of winkel waar een run op ontstaat. Dus dat had de overheid anders kunnen doen."

04.30 uur Welkom

Welkom in het nieuwe liveblog waarin we het coronanieuws van de dag bijhouden. Bekijk hier het liveblog van gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.