Versierde kerstbomen in de voortuin in strijd tegen eenzaamheid

PROVINCIE UTRECHT - Na een oproep van de Utrechtse organisatie Social Run staan er steeds meer versierde kerstbomen in de voortuin of op de stoep. De organisatie wil tijdens de donkere dagen van de lockdown toch een lichtpuntje creëren voor mensen die het nodig hebben.
Er staan inmiddels tientallen versierde bomen van organisaties en inwoners bij de voordeur. De Utrechtse Dorota Chichy doet ook mee met de actie. "Mijn oude buurman die hier tegenover woont kwam bijna met tranen in zijn ogen langs omdat hij het zo mooi vond wat we doen, hij geniet er elke dag van", zegt ze.
Kerstversiering in Utrechtse tuinen om eenzaamheid tegen te gaan
Dorota is werkzaam als masseuse en coach. Ze merkt dat mensen niet alleen last hebben van hun rug door het thuiswerken maar dat de coronacrisis ook mentaal steeds zwaarder wordt. "Vooral jonge mensen hebben er last van", zegt Dorota. "Ze zijn gewend om overal naartoe te gaan en kennen dit helemaal niet, ze voelen zich somber en heel vaak eenzaam." Daarom besloot ze voorbijgangers op te vrolijken met een kerstboom op de stoep. Zeker nu haar praktijk gesloten is, wil ze mensen toch nog een goed gevoel geven.

Denk aan elkaar

Social Run organiseert allerlei activiteiten om psychische klachten bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Veel activiteiten konden door de coronacrisis niet doorgaan maar de directeur, Frank Bonekamp, bedacht toch een manier om mensen met elkaar te verbinden.
"Mensen zijn nu eenzamer dan ooit. We wilden iets doen en als mensen het licht naar buiten brengen door hun kerstboom buiten te zetten, laten we zien dat we ook in deze periode aan elkaar denken", zegt hij. Nu de nieuwe lockdown is ingegaan hoopt de organisatie dat nog meer mensen hun kerstversiering buiten zetten om samen door de donkere dagen te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.