Poppenhuis van Veenendaals echtpaar pronkstuk van museumcollectie: 'Dat vind ik echt ontroerend'

VEENENDAAL - Het is een van de pronkstukken van Museum Veenendaal, het poppenhuis dat met veel liefde en geduld is gemaakt door het echtpaar Rijk en Tiny de Nooij. Na het overlijden van hun ouders zochten de kinderen een goede bestemming voor het poppenhuis. Nu staat het te pronken in het museum van hun eigen woonplaats Veenendaal. Dochter Anneke de Nooij: "Dat hadden we nooit durven dromen. Mijn moeder zei wel eens voor de gein, het is zo mooi, het kan wel in een museum, maar dat het hier nu staat vind ik echt ontroerend."
Het poppenhuis van Rijk en Tiny de Nooij
Het poppenhuis van Rijk en Tiny de Nooij © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Rijk de Nooij was tandarts in de Hoofdstraat. Hij was dus wel gewend om op de vierkante milimeter te werken. Hij maakte al miniatuur schepen van hout. Anneke: "Dat werd allemaal gebogen in water. Je had toen melkflessen, daar werden de latjes omheen gebogen. Hij was altijd bezig." Ook Tiny was veel bezig met haar handen, ze zat veel achter de naaimachine en maakte bijna alle kleren zelf. Nadat Rijk met pensioen ging, begonnen ze samen met het poppenhuis.
Poppenhuis in Museum Veenendaal.
De winkelruimte die gebaseerd is op de lokale stoffenzaak
De winkelruimte die gebaseerd is op de lokale stoffenzaak © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Voor Anneke roept het zien van het poppenhuis allerlei herinneringen op. "Wat ik fantastisch vind, dat zie ik mijn moeder nog maken, is de winkelruimte. Dat noemde ze zelf het Anker, de stoffenzaak van de familie van Manen. Dan ging ik met haar naar die enorme winkel, dat vond ik geweldig. Ik vind het aandoenlijk om terug te zien hoe ze met een precisie en engelengeduld met die lapjes bezig was. Want dat moest wel recht liggen. In de vloeren zie ik de handen van mijn vader, die latje voor latje alles heeft geschuurd en gelakt, uren, dagen."
Winkel Het Anker in Veenendaal
Winkel Het Anker in Veenendaal © HV Oud Veenendaal Collectie Roefje Snetselaar
De keuken van het poppenhuis doet denken aan drogisterij Tak. "Daar moesten we spullen kopen want hij was patiënt van mijn vader. Dat ging zo in die tijd. Ik kreeg 1 gulden 10 zakgeld. Daarvan mocht ik een dubbeltje opmaken. Bij Tak kon je gemalen drop kopen. Dat was een hoogtepunt van de week. En later werd je misselijk."
Drogisterij Tak
Drogisterij Tak © HV Oud Veenendaal Collectie Ans Rodenburg-Tak
Het poppenhuis heeft nu een prominente plek in het museum. Anneke: "Ik vind het heel leuk dat mensen en kinderen ernaar kunnen kijken. Het is ook een tijdsbeeld."
Het poppenhuis behoort tot de permanente collectie van Museum Veenendaal.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.