Geen carbidschieten in Baarn tijdens de jaarwisseling

© ANP
BAARN - Baarn verbiedt het carbidschieten tijdens deze jaarwisseling in de hele gemeente. Het college van B en W hoopt daarmee de zorg - en hulpverleners te ontlasten.
Hoewel er traditioneel weinig carbid wordt geschoten in Baarn, bestond volgens de gemeente het risico dat het dit jaar vanwege het vuurwerkverbod wel een vlucht zou kunnen nemen. Het college ziet dat niet zitten. "Onoordeelkundig gebruik van carbid kan leiden tot ernstig letsel aan personen en schade veroorzaken aan objecten en in de natuur. Ook kan carbidschieten leiden tot het samenkomen van groepen mensen, wat niet is toegestaan onder de huidige strenge coronaregels", zo schrijft het college van B en W.
Gemeenten kunnen zelf beslissen of ze carbidschieten toestaan of niet. Het is in de Veiligheidsregio Utrecht in ieder geval niet verboden, alhoewel rekening gehouden moet worden met de coronaregels. Het mag dit jaar bijvoorbeeld niet in grote groepen.
In Bunnik, Eemnes, Bilthoven en Wijk bij Duurstede hebben carbidschieters onder voorwaarden wel groen licht van de gemeente. In Houten en Soest mag het niet en Amersfoort denkt er nog over na. Utrecht heeft geen signalen dat er plannen zijn om te knallen in de stad, daarom is er nu ook nog geen beleid, zei waarnemend burgemeester Den Oudsten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.