Toch tbs voor Lorenzo S. in hoger beroep over dodelijke mishandeling Dunja

© Google Streetview
UTRECHT - Het hoger gerechtshof heeft Lorenzo S. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de dodelijke mishandeling van zijn vriendin Dunja. De rechter legde S. eerder alleen een celstraf op, maar het hof oordeelt nu dat het "niet verantwoord is" om de man zonder behandeling terug te laten keren in de maatschappij na het uitzitten van zijn straf.
Dunja overleed vorig jaar nadat ze ernstig was mishandeld in haar appartement in de City Campus Max-flat aan het Europaplein. Buren belden de politie nadat ze gebonk en geschreeuw hadden gehoord. S. was binnen toen agenten aanklopten, maar weigerde de deur open te doen. Toen de politie de deur wisten te forceren, troffen ze binnen de ernstig toegetakelde vrouw aan. Zij overleed vier dagen later aan haar verwondingen.
Volgens het gerechtshof heeft Lorenzo S. zijn vriendin ernstig mishandeld waardoor ze hersenletsel opliep. Dat was zo zwaar en onherstelbaar dat ze kwam te overlijden. S. heeft zelf altijd ontkend dat hij Dunja heeft mishandeld. Volgens hem was ze gevallen en raakte ze daaraan gewond.

Toch tbs

Eerder werd S. door de rechtbank ook veroordeeld tot tien jaar cel, maar toen kreeg hij geen tbs. Omdat S. niet meewerkte aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum, was er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs dat Lorenzo S. een tbs-behandeling nodig had.
Zowel S. als het OM gingen in beroep tegen de straf. Het OM noemde het twee weken geleden "maatschappelijk onaanvaardbaar" als Lorenzo S. zonder behandeling op straat zou komen en eiste daarom, net als bij de eerdere strafzaak voor de rechtbank, tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof zegt nu dat er toch voldoende aanleiding is om tbs op te leggen.

Meerdere mishandelingen

De familie van Dunja is opgelucht dat S. nu wel tbs heeft gekregen. "De familie heeft heel sterk het idee dat als deze meneer alleen opgesloten wordt, zijn gedrag dan niet verandert", zegt Hetty Dijkstra, de advocaat van Dunja's familie. "Ze denken dat hij behandeling nodig heeft om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt en dat iemand anders hetzelfde lot treft als dat hen getroffen heeft."
De familie denkt ook dat Lorenzo S. vaker de fout in is gegaan, en zag dat ook bevestigd tijdens de rechtszaak. Dijkstra: "Uit het dossier werd duidelijk dat Dunja niet de enige was en dat er anderen ook door hem mishandeld zijn en dat die geen aangifte durfden te doen. Dat is iets dat de advocaat-generaal ook benadrukte op de zitting. Dat het een bekend iets is, en dat het vaker voorkomt, dat mensen geen aangifte durven te doen van ernstige vormen van mishandeling."
Volgens Dijkstra had Lorenzo S. twee gezichten. "Het Hof haalde ook een verklaring van iemand aan die zei: 'Hij kon poeslief zijn en dan ineens omslaan en dan zag je zijn ogen en dan was het alsof de duivel erin was getreden."
Het gerechtshof heeft ook een schadevergoeding toegekend aan de nabestaanden van Dunja. In totaal gaat het om ruim 71.000 euro. De vergoeding is voor Dunja's broer en zus vanwege shockschade. Verder liep haar broertje studievertraging op en is een deel van het geld voor het vergoeden van de kosten van de uitvaart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.