RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Straatnieuws gaat digitaal: 'Daklozen hadden niets meer te verkopen'


UTRECHT - De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws gaat verder als digitale krant. Het ging financieel niet goed met het magazine. Met de online versie hopen ze een doorstart te maken. "Ik ben blij dat wij nu weer geld hebben."

De verkoop van hun gedrukte krant daalde al langer en in de coronatijd hadden minder mensen kleingeld op zak. Even dreigde er een einde aan Straatnieuws te komen. "Wij hadden geen geld meer", vertelt hoofdredacteur Sander van der Meijs. "Dat was heel erg. Vooral voor de straatverkopers, want zij hadden niets meer om te verkopen."

Straatnieuws gaat digitaal: 'Daklozen hadden niks meer te verkopen'


Kosten
In maart stopte Straatnieuws al met de papieren krant en ze besloten om over te stappen op een online versie. "Wij wilden de verkopers helpen", vertelt Van der Meijs. "Je ziet dat daklozen in de coronatijd het lastig hebben, omdat zij minder geld binnenkrijgen. Wij hebben hard gewerkt aan de digitale krant."

Straatnieuws sloeg de handen ineen met een digitale drukkerij en een bedrijf dat gratis betalingen regelt. De vaste lasten voor de krant zijn hierdoor lager, naast het wegvallen van drukkosten van de papieren krant. "Wij kunnen nu verkopers meer geld per krant geven", zegt Van der Meijs. "Eerst was dat negentig cent en nu is dat twee euro."

Drukte
Straatnieuws kun je blijven kopen bij je vaste straatverkoper. Je koopt de krant door een QR-code te scannen. Hierna ontvang je deze digitaal op je telefoon. De afgelopen weken hebben de straatverkopers proefgedraaid met de online versie. Er kan al voorzichtig worden gesproken van een klein succes. De verkopen liepen goed en mensen gaven meer fooi merkte Van der Meijs op. "Het is fijn om te zien dat wij nu weer geld hebben."

Ook straatverkoper Ousmane Cisse is blij met de digitale Straatnieuws. "Wij hebben nu weer iets te doen", vertelt hij. "Wij moeten nog maar zien of online beter verkoopt dan de verkoop met contant geld. Misschien werkt het, omdat mensen niet meer kunnen zeggen dat zij geen geld bij zich hebben."

De online verkoop brengt meerdere voordelen met zich mee. Vroeger moesten straatverkopers vooraf kranten aanschaffen. "Zij moesten van tevoren geld investeren", vertelt Van der Meijs. "De verkoper kocht bijvoorbeeld twintig kranten in. Als deze waren verkocht, moest de straatverkoper terugkomen naar Straatnieuws om nieuwe kranten te kopen. Nu kunnen zij blijven doorverkopen als het druk is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -