Priester benadrukt impact van schrappen katholieke nachtmis: 'Enorm besluit'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Een enorm besluit", zo noemt priester Anton ten Klooster, aangesloten bij het aartsbisdom Utrecht en de Tilburg School of Theology, het besluit van de rooms-katholieke kerk om de nachtmis dit jaar te schrappen. De priester heeft in zijn tien jaar in het ambt nog nooit meegemaakt dat een van de belangrijkste diensten van het jaar niet door kan gaan.
Ten Klooster vind het schrappen van de dienst dan ook een grote beslissing. "Sinds mensenheugenis gaat die gewoon altijd door en sinds mensenheugenis is het de best bezochte viering van het kerkelijk jaar. Meer dan Eerste Kerstdag en meer dan Pasen, dat eigenlijk een belangrijker feest is. In de beleving van veel mensen is dat het hoogtepunt van het jaar. Dus om dat niet door te laten gaan, is een groot besluit."
Toch is er volgens de priester, gezien het oplopende aantal coronabesmettingen en de druk op de zorg, binnen de kerk veel begrip voor het besluit. "Wat de bisschoppen gezegd hebben, is dat we willen voorkomen dat veel mensen in beweging komen. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat mensen die bewegingen beperken."

Nachtmis geschrapt: Houten doet alles dicht

Het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap in Utrecht kondigde vandaag aan dat de nachtmis wordt geschrapt. Sommige katholieke kerken doen er zelfs nog een schepje bovenop: in Houten zijn er helemaal geen openbaar toegankelijke diensten tot 19 januari. De diensten zijn bij de meeste kerken wel online te volgen.
De tekst gaat door onder de foto.
De katholieke kerststal was al coronaproof.
De katholieke kerststal was al coronaproof. © RTV Utrecht

Kritiek op kerken

Hoewel katholieke kerken vrijwillig sluiten, pakken sommige kerken het anders aan. Zo hield de Hersteld Hervormde Kerk Staphorst in oktober nog diensten met meer dan 600 mensen. Dat leverde ook in onze regio veel ergernis op bij predikanten in onder andere Oudewater en Vathorst.
Ten Klooster begrijpt die kritiek wel. "Sommige doen op basis van hun geloof uitspraken die ik niet zo zou doen. Ik denk dat je ook verantwoordelijkheid hebt voor elkaar en voor je eigen gezondheid. Vergelijk het met Nederlanders op Benidorm. Die doen soms ook uitspraken waarvan de rest van Nederland denkt: 'Dat zou ik liever zo niet zeggen, en liever zo niet op tv zien.' Ook gelovigen zijn veelkleurige mensen."
Toch wil hij ook wat nuance aanbrengen. "De kerken zijn niet de enigen met een uitzonderingspositie, dat geldt ook voor demonstraties. Dat hebben we heel extreem gezien in Amsterdam maar ook in Utrecht hebben we een aantal demonstraties gehad in tijden van beperking. Er zijn gewoon een aantal grondrechten, waaronder het recht op uitoefening van je godsdienst, maar ook het recht op demonstratie, die gewaarborgd zijn. Ook in tijden van crisis."
Tussen de verschillende religieuze stromingen zitten veel verschillen, legt Ten Klooster uit. "Tussen kerken wordt verschillend gedacht en ook binnen kerken wordt verschillend gedacht. Dat is een veelkleurigheid die verrijkend is, maar die helaas niet vaak gezien wordt."
En de katholieke kerk kiest er nu dus voor om de nachtmis te schrappen. En dat blijft balen voor Ten Klooster. "Tuurlijk vind ik het jammer dat de nachtmis niet doorgaan. Ik zag er eigenlijk al een beetje tegen op om het met 30 mensen te doen. Ik heb het in 10 jaar dat ik priester ben nog niet meegemaakt dat de nachtmis niet doorgaat. We hopen dat het volgend jaar wel kan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.