Burgemeester Sharon Dijksma: 'Utrecht is de grootste van alle kleinen'

UTRECHT - Bij haar beëdigingsspeech in de Utrechtse gemeenteraad heeft burgemeester Sharon Dijksma gezegd dat Utrecht een unieke plek in Nederland inneemt. Ze benadrukt dat Utrecht de kleinste is van de vier grote steden. "Maar zeker zoveel zijn we de grootste van alle kleinen! Een unieke positie." Dijksma was tot vandaag wethouder in Amsterdam.
De ceremonie waarin Dijksma officieel werd benoemd als burgemeester van Utrecht was live te volgen op UStad en de livestream van RTV Utrecht met commentaar van politiek verslaggever Marc van Rossum du Chattel. Terugkijken kan hieronder.
De nieuwe burgemeester werd beëdigd in een uitgeklede ceremonie in het oude Utrechtse stadhuis. Het programma werd de afgelopen veertien dagen een aantal keren omgegooid. Vanwege corona was eerder besloten om uit te wijken naar de grote zaal van TivoliVredenburg. Daardoor konden er een ruim aantal gasten, naast de gemeenteraadsleden, aanwezig zijn. Na de verscherpte lockdown werd dat plan verlaten. De ceremonie vond nu wel plaats in de raadszaal van het stadhuis, maar daar was maar een heel beperkt aantal mensen bij aanwezig.

Speeches

Tijdens de ceremoniële vergadering speechten onder andere Commissaris van de Koning Hans Oosters en locoburgemeester Lot van Hooijdonk. Ook de kersverse burgemeester nam het woord. Uit haar speech sprak blijdschap vanwege de nieuwe uitdaging, en bezorgdheid over de toestand in de wereld. "Wat een geweldige eer om de 332e burgemeester te mogen zijn van deze trotse Domstad. Een eer die mij ten deel valt in barre tijden."

'Pas op elkaar'

Dijksma hield vooral de menselijke maat en riep op om goed op elkaar te passen. "Wanneer de stille, heilige nacht zijn intrede doet, is dat niet voor alle mensen een vanzelfsprekend feestelijk moment," zo zei Dijksma. "Laten we daarom dit jaar extra ons best doen om er voor de ander te zijn. Ook als we de ander misschien wat minder goed kennen omdat het die alleenstaande buurvrouw is van even verderop."

Sterke vrouwen

Dijksma is niet de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. Annie Brouwer en Lien Vos gingen haar voor. Toch kreeg 'de vrouw' in haar speech veel aandacht. "Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik houd van sterke vrouwen." Ze benoemde haar moeder en grootmoeders en stond stil bij Trijn van Leemput, een historische figuur die de Vredenburcht sloopte na de overheersing door de Spanjaarden.
Maar Dijksma noemde ook sterke Utrechtse vrouwen uit het heden, zoals Natalja Macnack van 'Tori Oso Utrecht'. "Natalja organiseert samen met een batterij vrijwilligers diverse activiteiten waaronder de Keti Koti vieringen en Internationale Vrouwendag. Bij alles wat ze doet, staat de verbinding centraal. Verbinding tussen mensen, generaties en culturen - binnen en buiten de Surinaamse gemeenschap."

Drie opdrachten

Dijksma besloot haar speech met drie opdrachten voor de stad. "In de eerste plaats moeten we samen uit deze crisis komen." Haar tweede opdracht is om de groei van de stad naar 400.000 inwoners in goede banen te leiden.
Bij de laatste opdracht gaat Dijksma verder met iets waar waarnemend burgemeester Peter den Oudsten bij zijn afscheid ook al voor waarschuwde: de georganiseerde criminaliteit. "Voor Utrecht is het zelfs een gigantische opdracht, want als echt grote stad is Utrecht inmiddels ook voor wat betreft de problematiek rondom openbare orde en veiligheid helaas geen kleintje meer."

Nestor

Ook Peter van Corler, de nestor van de gemeenteraad, kreeg het woord. Hij heette de nieuwe burgemeester van harte welkom. In zijn speech verhaalde hij vooral over de liefde voor de stad. Van Corler: "Utrecht is ongetwijfeld een stad waar de burgemeester verliefd op wordt, als ze dat al niet is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.