Kerst in een hospice: 'We voegen hier een beetje leven aan de dagen toe'

HOUTEN - Kerst wordt anders: geen last-minute kerstshopping, geen nachtmis en geen grote families rond de kerstdis. Maar hoe vier je kerst als je de feestdagen doorbrengt in een hospice? Willem van Meteren is gast in het hospice in Houten en heeft er eigenlijk wel zin in: "Ik heb altijd erg genoten van kerst. Op het moment voel ik me nog best goed, dus genieten ga ik hier ook doen."
Margreet brengt kerstbomen rond

'Kerstsfeer is hier juist heel belangrijk'

Jan Laval is nauw betrokken bij Hospice Kromme Rijnstreek, zoals het hospice aan de rondweg in Houten heet. Hij stort zich ook al jaren als kookvrijwilliger op het kerstmenu. Kerst in het hospice is heel speciaal: "Als gasten zich nog goed voelen komen ze vaak samen met een familielid aan de grote tafel in de woonkamer eten. Mensen denken vaak dat er in een hospice vooral veel gehuild wordt. En geloof me, er vloeien hier tranen, maar we lachen ook heel veel samen. Er is gezelligheid. We zeggen weleens dat in een ziekenhuis dagen aan het leven worden toegevoegd, maar wij hier in het hospice een beetje leven aan de dagen toevoegen. Kerstsfeer is daarbij heel belangrijk."
Ook in zorgcentrum Voorveldse Hof zijn ze blij met een boom
Ook in zorgcentrum Voorveldse Hof zijn ze blij met een boom © RTV Utrecht

Kleine intieme etentjes

Maar ook in het hospice zal het nu anders zijn dan voorgaande jaren. Geen kerstdiner met verschillende gasten en hun families, geen samenkomsten in de grote woonkamer, maar kleine intieme etentjes op de gastenkamers. "Eerder dit jaar pasten we de bezoekregeling al aan vanwege corona", legt coördinator Anja van der Starre uit. "Gelukkig kunnen er nu wel gewoon familieleden en vrienden komen, maar het is minder zoete inval dan we zouden willen."
Omdat kerstsfeer juist nú zo belangrijk is in het hospice, vroeg het personeel Margreet om hulp. Die zette manshoge kerstbomen voor het raam van iedere gast. Meneer Van Meteren vindt het prachtig: "Dat jullie dit voor mijn raam staan te doen, terwijl ik hier binnen verwend wordt door alle vrijwilligers. Het is ongelofelijk. Echt top!"
Meneer van Meteren kan zijn boom vanuit het hospice zien
Meneer van Meteren kan zijn boom vanuit het hospice zien © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.