Regiotaxi minder vaak beschikbaar en duurder op de Heuvelrug

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - De Regiotaxi in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat minder rijden en wordt duurder. "Maar voor lokaal vervoer zijn in onze gemeenten voldoende alternatieven aanwezig", aldus wethouder Hans Waaldijk.
Waaldijk lichtte het besluit vanochtend toe op Radio M Utrecht. "De mensen hebben nu altijd keuze om 600 zones per jaar te reizen met de Regiotaxi, en dat brengen we terug naar 300 zones." Dat betekent dat mensen minder ritten per jaar kunnen maken tegen het gereduceerde tarief. Daarnaast stijgt de eigen bijdrage. Van 0,95 cent naar 1 euro per zone.
Volgens de wethouder zijn de maatregelen noodzakelijk om de Regiotaxi te behouden. "De provinciale subsidie loopt terug, dat was al jaren aan de gang, maar loopt nu terug naar nul, en het gebruik van de Regiotaxi neemt toe: mensen worden ouder. En door die vergrijzing is er meer gebruik van de Regiotaxi. Daardoor wordt het duurder."
De Regiotaxi is er voor mensen die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen en mensen met een beschikking vanuit de Wmo kunnen tegen een gereduceerd tarief mee. Daarom is het voor de gemeente prioriteit om de taxi te laten bestaan. Waaldijk: "Deze maatregelen nemen we natuurlijk vooral om de Regiotaxi te behouden voor diegenen die hem echt nodig hebben. De echte kwetsbare mensen die het echt niet zelf kunnen betalen, daar is een overheid voor. Als andere alternatieven daarin een aanvulling kunnen zijn, kunnen we samen tot een oplossing komen."
Voor wie wel vaker en verder wil reizen zijn er volgens Waaldijk dus voldoende alternatieven: "Dat zijn meer op vrijwilligers draaiende varianten, denk aan de Belbus, die je bijvoorbeeld naar de winkel kan brengen. Dat is aanmerkelijk goedkoper. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook het project MaatjeMobiel. Gedraaid door vrijwilligers die het leuk vinden mensen ergens heen te brengen. Dat is natuurlijk ook goed voor de sociale contacten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.