Stoere Hanin is vrijwilliger bij de brandweer: 'Alles wat je meemaakt, maak je samen mee'

ZEIST - Hanin wilde altijd al helpen. Dus meldde de 27-jarige uit Zeist zich aan als vrijwilliger bij de brandweer. Voor werkweken van tachtig uur draait ze haar hand niet om. "Ik sta voor je klaar."
Hanin is vrijwilliger bij de brandweer: 'Alles wat je meemaakt, maak je samen mee'
In het dagelijks leven werkt Hanin Alsa'ati bij een verzekeringsmaatschappij. Het liefst is ze met haar handen bezig. Ze twijfelde daarom ook geen moment toen ze zich drie jaar geleden aanmeldde als vrijwilliger bij de Brandweerpost Zeist. "Ik ben technisch, best handig. En ik wilde altijd graag helpen. Nu nog steeds. Als vrienden of familie mij bellen, sta ik voor ze klaar. Dus dacht ik: nou, hier moet ik maar wat mee."
In de online serie 'Je bent jong en je helpt wat' volgt RTV Utrecht jonge vrijwilligers die in hun drukke leven tijd maken om anderen te helpen. Het werk is niet altijd makkelijk, maar Utrecht kan op hen bouwen. Deze week het laatste deel, deel 5: Hanin (27) is vrijwilliger bij de brandweer in Zeist
Wat volgde was een twee jaar durende opleiding tot 'manschap', volwaardig brandweervrijwilliger. "Dat is een pittige opleiding", vertelt Hanin. "Je leert er alles op het gebied van brandbestrijding, technische hulpverlening en hoe je met kritische situaties om moet gaan."
Hanin: 'Als je uitrukt, weet je nooit wat je precies zal aantreffen.'
Hanin: 'Als je uitrukt, weet je nooit wat je precies zal aantreffen.' © RTV Utrecht

Steun

Hanin is 24 uur per dag inzetbaar. Als de pieper gaat, moet je als vrijwilliger binnen vier minuten op de kazerne zijn. "Je weet nooit wat je tegen zult komen. Dat kan soms lastig zijn. Soms valt het mee, soms is het erger dan verwacht. Je moet snel kunnen schakelen als brandweerkracht."
Hanin vertelt dat ze tijdens het werk veel steun heeft aan haar collega's. "Het zijn niet alleen mijn collega's, het zijn ook mijn vrienden. Alles wat je meemaakt, maak je samen mee. Als er wat moeilijks gebeurt, dan kun je daar met elkaar over praten. Daardoor hebben we een sterke band."
Hanin: "Mensen zijn ons dankbaar voor ons harde werk."
Hanin: "Mensen zijn ons dankbaar voor ons harde werk." © RTV Utrecht

Adrenaline

Hanin weet nog de eerste keer dat ze een brandend huis naar binnen ging. "Of ik bang was? Ieder mens is bang, dat is natuurlijk." Als de sirenes loeien, voelt zij de adrenaline door haar lijf stromen. "Dat helpt me om te focussen. Angst maakt dan plaats voor focus."
"Als we bij een brandend huis komen, merk je eerst veel paniek van mensen om je heen", gaat Hanin verder. "Maar als wij er zijn, is er een zekere rust. Mensen laten ons ons werk doen. En achteraf bedanken buurtbewoners ons voor ons harde werk. Dat geeft me een goed gevoel."
Hanin ziet graag dat er nog meer vrouwen bij de brandweer komen.
Hanin ziet graag dat er nog meer vrouwen bij de brandweer komen. © RTV Utrecht

Meer brandweervrouwen

Hanin is een stoere vrouw: sterk (haar complete uitrusting met helm, veiligheidsbril, laarzen en een ademluchttoestel weegt al 12 kilo en gereedschap om iemand uit de auto mee te knippen 25 kilo), vastberaden en positief. Haar collega's zijn blij met haar. Zelf vindt ze dat er meer vrouwen bij de brandweer mogen. "Vrouwen hebben een grote toegevoegde waarde. Het zorgt voor een leuke dynamiek op de kazerne", zegt ze. "Dus ben je een vrouw en lees je dit? Meld je aan!"
Bijna de hele brandweer draait op vrijwilligers. "Geen brandweer zonder vrijwilligers. En dan valt een cruciale rol binnen de samenleving weg", legt Hanin uit. "Ik ben blij dat ik iets kan bijdragen. Het is en blijft geweldig werk om te doen."
Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in de coronacrisis? Met de actie Samen voor elkaar! besteedt RTV Utrecht aandacht aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis. Kijk hier voor die mooie verhalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.