Otter snuffelt even aan Utrecht maar zwemt toch door: 'Hele goede hoop dat ze weer terugkomen'

© Hans Vink
UTRECHT - Er is in Utrecht weer een otter gezien. Langs de Kromme Rijn bij Amelisweerd om precies te zijn. Het dier werd begin januari al gespot, maar dat werd pas vandaag naar buiten gebracht.
"We wilden eerst weten of het een zwerver was of dat hij zich ging vestigen. En soms trekt het ook mensen aan die gaan zoeken naar de otter en dat wilden we voorkomen", zegt stadsecoloog Floris Brekelmans.
Het was even een spannende tijd voor de stadsecologen maar het is bij die ene ontmoeting begin dit jaar gebleven. "Ik ben al lang blij dat hij in de stad zit. Hij was echt weg uit Utrecht en we zijn blij dat de dieren komen kijken. Misschien is hij wel aan komen zwemmen via de Oudegracht en zo de Kromme Rijn afgegaan", aldus Brekelmans.
Het is niet de eerste keer dat er een otter is gezien binnen de provinciegrenzen. Vrijwilligers vonden eerder al sporen langs de Veldwetering in de buurt van Vinkeveen. Na een dna-analyse kwam de definitieve bevestiging dat de otter terug was en zich echt gevestigd heeft.
Nu die ook is gezien in de omgeving van de stad Utrecht geeft dat vertrouwen dat het dier zijn leefgebied echt gaat uitbreiden door heel de provincie. Brekelmans: "Ons water wordt schoner en steeds beter. Hij is natuurlijk gezien bij de Vinkeveense en Nieuwkoopse Plassen. Het geeft hele goede hoop dat ze echt weer terug gaan komen naar de stad."

Steeds meer otters

De otter is dus weer terug en het worden er steeds meer in Nederland. In de winter 2019/2020 werden er 450 geteld, ongeveer een vijfde meer vergeleken met een jaar eerder. Volgens de Wageningen Universiteit is hiermee sprake van een levensvatbare populatie.
Het aantal otters dat wordt doodgereden blijft echter wel hoog. Vorig jaar sneuvelden 135 otters in het verkeer. "Ondanks deze relatief hoge sterfte ziet de populatie toch kans jaarlijks te groeien", stelt de universiteit.

Uitgestorven

De otter was in 1988 in Nederland uitgestorven. Ze stierven uit door versnippering van leefgebieden, verkeer en milieuverontreiniging. In 2002 is gestart met een herintroductieprogramma en inmiddels komen otters weer in grote delen van het land voor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.