OM wil celstraf voor man die executiebeelden naar abortusklinieken stuurde

Abortuskliniek in Utrecht.
Abortuskliniek in Utrecht. © Google Maps
UTRECHT - Abortuskklinieken in heel het land, onder meer in Utrecht, zijn eerder dit jaar bestookt met beelden van gruwelijke executies. De medewerkers van de klinieken kregen daarbij de boodschap dat hen hetzelfde stond te wachten. Het Openbaar Ministerie houdt een 37-jarige man uit Capelle aan den IJssel verantwoordelijk voor de dreigementen. Tegen hem is een jaar celstraf geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
Behalve dreigmails richtte de man ook vernielingen aan bij abortusklinieken in Arnhem en Rotterdam. Dat werd vastgelegd door bewakingscamera's.
De Capellenaar is activist en fel tegen abortus. Hij vond de dreigementen en vernielingen gerechtvaardigd, schrijft regionale omroep Rijnmond. "Zij slopen dagelijks mensenlevens, daarom heb ik ook iets gesloopt. Het is symbolisch."

Personeel bang om naar hun werk te gaan

De executiebeelden die hij verstuurde hebben volgens de officier van justitie Paul Morsch "zeer grote indruk gemaakt." Hij zegt: "Er zijn een heel groot aantal mensen geconfronteerd met die filmpjes en die foto's." Sommige medewerkers durfden na de bedreigingen amper nog naar hun werk te gaan.
Volgens het OM gaat het om bedreiging met een terroristisch oogmerk. "Hij heeft lak aan de gemoedsrust van anderen. De man de heeft zijn terreurcampagne gerechtvaardigd door zijn acties gelijk te stellen aan het demonstreren tegen abortus."
De rechter doet op 14 januari uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.