RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tweede Kamer wil Utrecht dwingen tot woningbouw in polder Rijnenburg

UTRECHT - Utrecht moet mogelijk opnieuw plannen gaan maken voor polder Rijnenburg. In de Tweede Kamer is een motie aangenomen om Utrecht te dwingen zo snel mogelijk te beginnen met woningbouw in de polder, en niet pas na 2035.

De Kamer wil dat Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) via een zogenaamde 'aanwijzing' Utrecht verplicht te gaan bouwen. Wethouder Klaas Verschuure verwacht niet dat het zover gaat komen. "Ik denk dat de minister ook wel ziet dat we geen aansporing nodig hebben om te gaan bouwen."

Door de motie zouden de plannen voor duurzame energieopwekking in het gebied voorlopig in de ijskast kunnen, mogelijk voor altijd. "Een aanwijzing is een instrument binnen de Wet ruimtelijke ordening om de gemeente te overrulen in het bestemmingsplan", zegt CDA Kamerlid Julius Terpstra, de indiener van de motie. Ministers voeren moties in de regel uit, maar kunnen die naast zich neerleggen.

De motie is niet uitvoerbaar"
Klaas Verschuure, wethouder Utrecht

"Het is een ongekende stap", zegt verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure. Hij is verbaasd dat de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen, omdat het overleg tussen de regio, de provincie en het Rijk volgens hem goed verloopt. Om over de haalbaarheid van de motie nog maar te zwijgen. "Ik zou de minister niet aanraden om de motie uit te voeren. Ik denk dat het juridisch onuitvoerbaar zou zijn om met aanwijzingen het ruimtelijke ordening beleid van Nederland uit te voeren."

Zonder geld onuitvoerbaar
Bovendien is de motie ongedekt, zegt Verschuure. "Want er zit geen geld bij." Onlangs liet de gemeente onderzoeken dat bouwen in de polder 4 miljard euro kost. "En daarvan heb je één miljard nodig voor de ontsluiting, de infrastructuur. Dat geld ligt niet op tafel, dus de motie is op dit moment niet uitvoerbaar."

Volgens Kamerlid Terpstra heeft Nederland een woningtekort van 331.000 woningen. "We hebben niet de luxe om makkelijk te ontwikkelen locaties links te laten liggen. En Rijnenburg is zo'n locatie." Volgens de CDA'er kunnen er in de polder 25.000 woningen gebouwd worden.
"Het zou mij niet verbazen als de minister deze motie over Rijnenburg niet kan uitvoeren. Mocht zij deze toch willen uitvoeren, dan horen we graag naar welk adres we de factuur voor de immense kosten voor bereikbaarheid naar toe kunnen sturen, zowel voor het ov als fiets en auto. Rijkswaterstaat heeft al onderzocht dat ontsluiting op Rijkswegen niet kan."
- Arne Schaddele, gedeputeerd provincie Utrecht

"Ik had deze stemuitslag niet verwacht. We bouwen in Utrecht het meest van Nederland. Ik vraag mij af waarop een aanwijzing door de minister gebaseerd kan worden. Als ze in Den Haag echt meer huizen willen, dan graag ook het geld voor openbaar vervoer. Dan wordt bouwen in Rijnenburg een optie."
- Jony Ferket, fractievoorzitter D66 Utrecht

"Terwijl de Utrechtse coalitiepartijen zich wentelen in hun eigen gelijk is dit een duidelijk signaal van de Tweede Kamer: Utrecht heeft de luxe niet om alleen binnenstedelijk te bouwen. Wat de VVD betreft starten we zo snel mogelijk met bouwen in de polder en wachten we geen dag langer. Alle woningzoekenden rekenen op ons."
- Dimitri Gilissen, fractievoorzitter VVD Utrecht

"Ik verwacht dat de minister de motie naast zich neer zal leggen. De minister mag alleen ingrijpen als Utrecht de gestelde woningbouwdoelen niet haalt en daar lijkt het niet op. Als de motie toch wordt uitgevoerd verwacht ik dat er geprocedeerd gaat worden. Bouwen in de polder klinkt heel makkelijk: je hebt een polder en je bouwt hem vol met huizen. Maar zo voor de hand liggend is die locatie helemaal niet."
- Heleen de Boer, fractievoorzitter GroenLinks Utrecht

De Utrechtse wethouder zegt dat de gemeente geen aansporing van minister en Tweede Kamer nodig heeft om te bouwen in de stad, hij noemt de stad zelfs bouwkampioen. "Vorig jaar hebben wij de meeste bouwvergunningen afgegeven, en in december hebben wij al evenveel vergunning afgegeven als vorig jaar." De gemeente laat zo'n 3.000 woningen per jaar bouwen en heeft uitgerekend in 2040 ongeveer 60.000 nieuwe woningen nodig te hebben. Verschuure: "Nou, en als je drieduizend keer twintig jaar doet, kom je uit op 60.000."

Eerste paal
De gemeente heeft voor de polder al vergevorderde plannen om windmolens en zonnepanelen te bouwen. Terpstra: "De gemeente heeft Rijnenburg aangemerkt als energielandschap en de minister moet dat nu overrulen en overgaan tot woningbouw." Als het aan Terpstra ligt gaat uiterlijk 2025 de eerste paal in de grond.

Een ding staat in ieder geval als een paal boven water, zegt Verschuure. "Dat er heel veel geld nodig is voor ruimtelijke ontwikkeling en bouwen in onze regio. En deze motie is helaas niet voorzien van enige dekking, en dat maakt hem onuitvoerbaar."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -