Motie A27 haalt het niet, besluit verbreding snelweg wordt niet uitgesteld

© ANP
UTRECHT - De verbreding van de A27 bij Utrecht, waar veel om te doen is, wordt niet uitgesteld. Een motie van linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer om het besluit uit te stellen is verworpen.
PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren vroegen uitstel omdat ze vinden dat er te veel onzekerhden zijn door onder meer de kosten en de stikstofregels. Die zorgen benoemden ze tijdens een debat met verkeersminister Van Nieuwenhuizen. Zij besloot een paar weken geleden om het project door te laten gaan.
Minister Van Nieuwenhuizen bij een bijeenkomst over de A27.
Minister Van Nieuwenhuizen bij een bijeenkomst over de A27. © Caspar Huurdeman

Nieuwe plan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakte daarom ook meteen het nieuwe tracébesluit voor de A12, A27 en A28 rond Utrecht openbaar. Het nieuwe plan wijkt maar weinig af van het eerdere besluit uit 2016. Belangrijk verschil is de toename van het aantal hectare bos dat nieuw wordt aangelegd. Het plan uit 2016 werd door de Raad van State afgeschoten, omdat het niet paste binnen de stikstofrichtlijnen.
Tegenstanders blijven hoe dan ook sceptisch en gaan de plannen wederom aanvechten. Als het aan het ministerie ligt is het project in 2029 klaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.