Opvallend veel besmettingen in de provincie Utrecht en honderden pakketpunten gaan toch dicht

PROVINCIE UTRECHT - Sinds dinsdag zit Nederland voor minstens vijf weken in lockdown om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. In dit liveblog lees je de laatste ontwikkelingen.

22.00 uur Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor nu gesloten. Vanaf morgenochtend lees je al het coronanieuws in een nieuw liveblog.

19.14 uur Dijksma: 'Het moet glashelder zijn wat wel en niet mag'

Kersverse burgemeester Sharon Dijkma gaat het belang van duidelijke coronaregels onder de aandacht brengen bij het Veiligheidsberaad. Dat zei ze vanmiddag in het tv-programma UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord.
Dijksma: 'Het moet glashelder zijn wat wel en niet mag'

17.19 uur Utrecht krijgt een van de eerste vaccinatielocaties van ons land

Utrecht krijgt een van de eerste drie vaccinatielocaties in Nederland waar mensen begin volgend jaar ingeënt kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zei de kersverse burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma zojuist in het tv-programma UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord.
De GGD gaat vanaf 11 januari in eerste instantie op drie verschillende locaties in Nederland vaccineren. De exacte locatie is nog onduidelijk, daarover wordt nog gesproken. De burgemeester verwacht dat er binnen een paar dagen meer duidelijkheid komt. Over de twee andere locaties elders in het land is ook nog niets bekend.

16.43 uur Natuurorganisaties verwachten opnieuw drukte in de natuur: 'Hou je aan de regels'

Nu het voor veel mensen weer vakantie is waarschuwen natuurbeheerders nog maar weer eens om vooral niet allemaal tegelijk naar hetzelfde stuk natuur te gaan. Ze raden aan om een natuurgebied in de buurt op te zoeken, in de ochtend en de namiddag, want dan is het minder druk. Er is ook een druktemonitor, waarop je kunt zien hoeveel mensen er in een natuurgebied lopen.
"Ik hoop echt dat mensen begrijpen dat, als we de gebieden open willen houden, je je aan bepaalde regels moet houden", aldus boswachter Floor Woortman.
Drukte in de bossen bij Lage Vuursche
Drukte in de bossen bij Lage Vuursche © Caspar Huurdeman

15.48 uur Veel nieuwe coronabesmettingen in de provincie

In de provincie Utrecht zijn er in de afgelopen 24 uur 1169 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er veel meer dan gisteren, toen er 668 nieuwe besmettingen bijkwamen. De veiligheidsregio Utrecht telt vandaag ook de meeste nieuwe besmettingen van heel Nederland, gevolgd door Midden- en West-Brabant met 819. Rotterdam-Rijnmond staat op drie met 809 nieuwe besmettingen.
Vooral in Amersfoort gaat het hard met 193 nieuwe besmettingen. De stad heeft daarmee zelfs Utrecht ingehaald (165) dat normaal gesproken aan kop gaat in de provincie.
Veenendaal, Rhenen en Bunschoten scoren relatief trouwens nog hoger. Op de kleinere bevolkingsaantallen in die gemeentes zijn daar omgerekend meer besmettingen. Bunschoten zit vrijwel de gehele coronacrisis al fors boven het landelijk gemiddelde. In Rhenen en Veenendaal lopen de cijfers juist de laatste twee weken flink op.
Landelijk waren er juist iets minder nieuwe besmettingen, 12.028 vandaag na 12.823 gisteren. Het aantal gemelde sterfgevallen steeg naar 85. Een dag eerder waren het er 76. Een en ander wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.
In de provincie Utrecht overleden er 3 mensen als gevolg van een besmetting met het virus. In de ziekenhuizen hier kwamen er precies 11 patiënten bij.

14.41 uur Veel pakketpunten gaan toch dicht

Veel winkels met een pakketpunt zijn vanaf maandag niet meer open. Dat meldt de NOS. Zowel Primera als Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, sluit het merendeel van de winkels. De winkels mogen tijdens de lockdown openblijven voor het afhalen van pakketten, maar ze mogen geen andere spullen verkopen.
"Dat leidt tot vervelende situaties in de winkels", laat een woordvoerder van Audax weten. "Het is niet aan mensen uit te leggen dat ze wel postzegels mogen kopen maar geen ansichtkaart. Dat leidt tot onbegrip. Daarnaast is het economisch ook niet aantrekkelijk zo om open te blijven."
Primera zegt dat de meeste van zijn 520 winkels dichtgaan. Ook bij Audax gaat het om honderden zaken.

14.23 uur Samen voor elkaar: een kerstboom voor kapster Gaby

Onze verslaggever Annemarie de Wit mag elke dag iemand verblijden met een kerstboom. Vandaag gaat die naar de ernstig zieke kapster Gaby uit IJsselstein. Haar collega's wilden haar zo verrassen en ook een beetje steun bieden.
Annemarie de Wit deelt kerstbomen uit

14.13 uur 'Meerderheid senioren wil coronaprik'

Een meerderheid van de senioren, namelijk 68 procent, is van plan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, zegt seniorenorganisatie KBO- PCOB uit Utrecht op basis van onderzoek onder 1650 ouderen.
"Dit onderzoek laat duidelijk zien dat ook senioren verder willen. We willen weer op pad, onze naasten zonder zorgen weer kunnen knuffelen", aldus directeur Marcel Sturkenboom.
Bijna een kwart (24 procent) twijfelt nog en 8 procent begint er niet aan. Dat is uit angst voor bijwerkingen, maar ook omdat men zich anders ook nooit heeft laten vaccineren. Ruim 60 procent vertrouwt de overheid en de makers, 9 procent heeft het er niet op.

13.48 uur Zorgcentrum Present in Leerdam is nu wel schoon

De Stichting Present heeft de zorg in haar vestiging voor ouderenzorg in Leerdam voldoende verbeterd, nadat de gezondheidsinspectie eerder had gedreigd met een dwangsom. Die zou vanaf 9 december 5000 euro per twee weken bedragen als er geen verbetering kwam. De inspectie was met name ongerust over hygiëne en infectiepreventie.
De inspectie droeg de organisatie in oktober al op haar leven te beteren, maar daar gebeurde maar weinig mee. Om die reden werd met een dwangsom gezwaaid. Present heeft nu aan de voorwaarden voldaan.
Woonzorgcentrum Present in Leerdam.
Woonzorgcentrum Present in Leerdam. © RTV Utrecht

12.39 uur Nederlandse bisschoppen: vier kerst thuis

De Nederlandse bisschoppen roepen in een video op om vooral thuis Kerstmis te vieren, nu er dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen zijn in de rooms-katholieke kerken. In hun videoboodschap lezen ze het evangelie van de nachtmis voor om iedereen aan te moedigen kerst dit jaar niet over te slaan.
Mensen kunnen kerst dit jaar meevieren via de livestream van hun parochie, of voor de televisie bij KRO-NCRV op NPO2. "Kerstmis is te belangrijk om niet te vieren", aldus de bisschoppen.

12.11 uur Wethouders waarschuwen voor leegstand

De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure waarschuwt voor grote leegstand in de Utrechtse binnenstad als gevolg van de aanhoudende coronacrisis. Samen met andere wethouders uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Groningen doet hij een oproep aan het kabinet om samen op te trekken met de grote steden.
"We willen voorkomen dat we door de crisis eerst een onnodig grote achterstand oplopen, voor we met herstel aan de slag gaan", schrijven de wethouders in een brief aan minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. De wethouders van de zes gemeenten verwachten dat de huidige lockdown een nog grotere impact heeft op de binnensteden, terwijl ze al zwaar onder druk stonden.

11.49 uur Een gezond 2021 ...

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in Utrecht wenst ons een gezond 2021 én heeft nu al zin in de vaccinatiecampagne.

11.41 uur De Jonge: voorlopig geen extra rechten met 'vaccinatiebewijs'

Aan het ' vaccinatiebewijs' waarmee mensen hun eigen gegevens over het coronavaccin kunnen inzien, zijn waarschijnlijk geen extra rechten verbonden. Dat denkt zorgminister Hugo de Jonge. "Dat is niet waar het kabinet nu op inzet." Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders daar wel voor voelt (zie hieronder in het blog).
Begin volgend jaar neemt het kabinet een officieel besluit. Voorlopig houdt men dus vast aan een vrijwillige vaccinatie. Mensen moeten zich volgens minister De Jonge vooral laten inenten uit de overtuiging dat het beter is voor de gezondheid.

11.25 uur Sigarenzaak bezorgt op de stoep van de winkel

Sigarenhandelaren snappen er weinig meer van. Postzegels mogen ze wel verkopen, een ansichtkaart niet. Het zorgt voor rare taferelen. De brancheorganisatie NSO wil graag meer duidelijkheid.
Ben van sigarenzaak 't Vosje in Utrecht heeft al een andere oplossing bedacht: ze bezorgen aan de deur. Hun eigen deur wel te verstaan. "Het is een beetje de mazen van de wet opzoeken, maar wat moet ik anders."
't Vosje in Utrecht bezorgt aan de eigen deur

11.07 uur Covid-19 voorspellen, voorkomen en genezen: 1 miljoen voor corona-onderzoek

Wetenschappers van onder meer de Universiteit Utrecht gaan op zoek naar antwoorden op de vraag waarom sommige coronapatiënten er slechter aan toe zijn dan anderen. Sommige mensen merken niet of nauwelijks dat ze de infectie hebben opgelopen, terwijl anderen in kritieke toestand op de Intensive Care belanden.Voor het onderzoek is 1 miljoen extra beschikbaar gesteld.
Om een voorspelling te doen over het ziekteverloop zullen onderzoekers de zogenoemde 'metabole vingerafdrukken' bepalen in het bloed van vijfduizend tot zevenduizend covid-19 patiënten. Dat is volgens de universiteit een rechtstreekse weerspiegeling van alle relevante stofwisselingsprocessen die in het lichaam plaatsvinden.
De methode wordt al toegepast om zicht te krijgen op het verloop de bestrijding van andere aandoeningen als bijvoorbeeld dementie en hart- en leverfalen. Uit het onderzoek moet blijken of het ook bij covid-19 resultaten oplevert.

09.46 uur ANWB: rustig op de weg, begint te lijken op de eerste lockdown

Hoewel veel mensen vanmiddag beginnen aan de kerstvakantie, verwacht de ANWB in tegenstelling tot bij andere vakanties niet dat de wegen vollopen. De ANWB ziet dat de wegen sinds dinsdagmiddag rustig zijn, ook rondom drukke punten bij Rotterdam en Den Haag. "Het begint steeds meer te lijken op de eerste lockdown", zegt Cees Quaks van de ANWB.
Collega Edwin Gerritsen van de ANWB ziet ook dat het laatste dagen rustig is. "Eerder leverde bezoek aan winkelcentra 's middags nog drukte op, maar dat is nu helemaal weg natuurlijk. Er ontstaat nu eigenlijk alleen file door een ongeluk of pechgeval."
Ook Rijkswaterstaat zag een filevrije vrijdagochtend.

09.07 uur 'Veel Nederlanders voor beloning bij vaccinatie'

Veel Nederlanders zijn er voorstander van om mensen die zich laten vaccineren meer vrijheden te geven. Dat komt naar voren uit onderzoek door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University. Wie zich laat vaccineren zou een vaccinatiebewijs moeten krijgen en daarmee ook meer voordelen dan mensen die zich niet laten vaccineren.
Voorbeelden van die voordelen zijn toegang tot concerten, festivals, sportwedstrijden en andere grootschalige bijeenkomsten. Dat zou dan wel pas in moeten gaan als iedereen de kans heeft gehad zich te vaccineren. Driekwart van de ondervraagden was hier voorstander van.
Volgens de onderzoekers zijn er verschillende redenen voor de ondervraagden om zo'n regeling aantrekkelijk vinden. "Ze ervaren het vaccinatiebewijs als een vorm van beloning voor sociaal goed gedrag en ze vinden belonen beter dan straffen. Daarnaast zorgt het vaccinatiebewijs er mogelijk voor dat economische activiteiten kunnen doorgaan bij een uitbraak."

07.02 uur Geïrriteerde Kamer legt zich neer bij uitleg minister De Jonge

Een geïrriteerde Tweede Kamer vindt het zorgminister Hugo de Jonge te verwijten dat Nederland later dan andere landen begint te vaccineren tegen het coronavirus. De minister heeft volgens veel partijen te lang vastgehouden aan de hoofdstrategie en is te laat begonnen aan plan B.
In een stroef spoeddebat donderdagavond noemde de oppositie de minister arrogant en niet overtuigend. Desondanks was er geen steun voor een PVV-voorstel om toch eind december te beginnen in plaats van 8 januari wat de minister wil. Omdat de GGD er nog niet klaar voor is, vindt de Kamer eerder beginnen te riskant. Dat betekent dat 8 januari nog steeds de streefdatum is voor de eerste vaccinaties.

05.51 uur NU'91: communicatie over vaccinatie belangrijker dan startdatum

NU'91 in Nieuwegein vindt het goed dat er duidelijkheid komt over een startdatum voor het vaccineren van zorgmedewerkers. Maar de zorgbond benadrukt ook dat het belangrijkste blijft dat de infovoorziening over de vaccinatie op orde is.
NU'91 reageert daarmee op de bekendmaking dat acht januari gestart wordt met het inenten van zorgpersoneel, mits het Europees Geneesmiddelenbureau het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt.
De Utrechtse branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ noemt de bekendmaking "hartstikke goed nieuws". Wel blijft zorgvuldigheid ook volgens hen belangrijker dan snelheid.

05.47 uur Politie Zeist-Oost doet oproep

Het is misschien geen leuke boodschap, maar zeker in deze coronacrisis doet de politie een oproep om eens extra om je heen te kijken.

05.45 uur Welkom

Welkom in het nieuwe liveblog waarin we het coronanieuws van de dag bijhouden. Bekijk hier het liveblog van gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.