Rivierafvalonderzoekers gezocht om plastic in de Lek op te speuren

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VIJFHEERENLANDEN - Altijd al eens wetenschappelijk onderzoek willen doen en woon je in de buurt van de Lek? Dan kun je rivierafvalonderzoeker worden bij Schone Rivieren, dat is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. De organisatie doet grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar afval op rivieroevers en ze zoeken nog vrijwilligers.
"Een stukje plastic, drankverpakkingen, piepschuim, je kunt van alles vinden", vertelt Judith Algra, riviercoördinator Lek. De stukken afval turf je in een bepaalde klasse. Daarvoor wordt de wetenschappelijke OSPAR-methode gebruikt, legt ze uit. Om die methode te leren, is deelname aan een digitale training van anderhalf uur verplicht.
"Daarna ga je twee keer in het jaar in een duo op pad", zegt Algra. "Zo willen we in beeld brengen hoeveel afval er ligt. Bijvoorbeeld of het recreatief afval is zoals bierblikjes." Mogelijk kan de bron van de vervuiling gevonden worden. Algra: "Als we over langere tijd onderzoek doen, kunnen we in kaart brengen wat waar ligt op de oever en hoeveel. Als we bepaalde producten op een plek vinden dan kunnen we lokaal lobbyen en in gesprek gaan met de waarschijnlijke bron van het afval."
Het ultieme doel is plasticvrije rivieren in 2030. Momenteel doen zo achthonderd opgeleide rivierafvalonderzoekers mee aan het onderzoek waarmee dat doel moet worden bereikt. Schone Rivieren zoekt nog vrijwilligers die zich aan willen sluiten om de Lek te onderzoeken. "Iedereen kan zich aanmelden. Onderzoeken is op vrijwillige basis, alleen de training is verplicht." Die vinden plaats in januari 2021.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.