Gigantische lichtgevende sneeuwpop op dak in Utrecht blijkt hit, en toen kwam de wind

Op woensdag stond 'Little Lenny Christmas' nog fier overeind.
Op woensdag stond 'Little Lenny Christmas' nog fier overeind. © Lot Klaassen
UTRECHT - Hij stond er toch maar mooi een dag. Iets langer zelfs, 25 hele uren hield hij het vol: de tien meter hoge en lichtgevende sneeuwpop aan de Utrechtse Catharijnesingel. Maar op het moment dat wij contact opnemen met Lot Klaassen (28), de initiatiefneemster, heeft ze "erg verdrietig nieuws". "Hij is zojuist gesneeuwveld."
"Er stonden ineens nog meer zwaaiende mensen dan normaal voor het raam. Dus ben ik maar even boven gaan kijken." Daar treft ze een toegetakelde sneeuwman aan. Hij is losgescheurd. "Misschien was hij toch niet zo geschikt voor een op dak", vermoedt ze.
Helaas bleek hij minder goed bestand tegen de wind op het dak.
Helaas bleek hij minder goed bestand tegen de wind op het dak. © Lot Klaassen
Het idee voor zo'n giga-sneeuwpop ontstond tijdens het thuiswerken. "Ik verveelde me gewoon en dit leek me grappig. Beetje vriendelijkheid op het dak zodat mensen moeten glimlachen als ze langslopen. Maar ik wist niet of ze ook echt zo groot bestonden."
Ik zag allemaal mensen met open mond kijken en foto's maken. Alsof het de Toren van Pisa was.
Lot Klaassen
Het winkelaanbod overtrof alle verwachtingen: er was niet alleen een exemplaar van zes meter maar ook van tien. Huisgenoten en vrienden waren razend enthousiast en wilden wel meebetalen. "Zo'n ding kost echt veel geld, dat ga ik niet in mijn eentje neerleggen."
Een vriendin gooide het plan in wat appgroepen en zo ging het balletje rollen, vertelt Lot verder. "Binnen een kwartier hadden we al honderd euro binnen. En na een paar uur was het bedrag rond." Uiteindelijk betaalden zo'n zeventig mensen mee.
Eenmaal opgetuigd meet de sneeuwman tien meter.
Eenmaal opgetuigd meet de sneeuwman tien meter. © Lot Klaassen
Blijkbaar heeft iedereen behoefte aan zo'n ludieke actie, besloot Lot. De sneeuwpop moest en zal er komen.
Woensdag was het zo ver en tuigde het huis de sneeuwpop op. Daar trok hij 25 uur lang de onverdeelde aandacht van de vele wandelaars langs de singel. "Als ik het raam uitkeek, zag ik allemaal mensen met open mond kijken, foto's maken. Alsof het de Toren van Pisa was."
Niet gek dat de pop heel wat aandacht trok.
Niet gek dat de pop heel wat aandacht trok. © Lot Klaassen
Het huis doet vanavond nog een ultieme poging om de tien meter hoge sneeuwman een tweede leven te geven. Lukt dat niet, dan heeft het huis nog een troef achter de hand: een kleiner broertje van maar liefst zes meter hoog komt er voor in de plaats. Want dat de lichtgevende sneeuwpop op het dak een succes is, staat - zelfs na maar 25 uur - vast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.