Dringende oproep vakbond en studentenorganisatie: 'Zorg voor meer stageplaatsen!'

© Stocksnap, Pixabay
UTRECHT - Studenten zitten in de rats als het gaat om het vinden van stageplekken. Door de coronacrisis zijn werkgevers terughoudend en gooien ze veel stageplekken dicht. Daardoor lopen veel studenten studievertraging op of kunnen ze niet afstuderen. Reden voor vakbond CNV en Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) om aan de bel te trekken en werknemers op te roepen stagiairs aan te nemen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal geregistreerde stageovereenkomsten eind mei ruim 17,5 procent lager lag dan het jaar ervoor. "Maar we weten dat het probleem intussen veel groter is", zegt Dahran Coban, voorzitter van ISO. "Je hoort dat studenten honderden brieven moeten sturen en dan nog niet eens reactie krijgen. Ook worden stages op het laatste moment afgezegd. Studenten zitten thuis niets te doen omdat ze geen plek kunnen vinden en ook geen alternatief kunnen vinden binnen het onderwijs."
Theorievakken oppakken is volgens Coban ook niet altijd een optie. "We zijn negen maanden verder in de coronacrisis dus dat houdt ook wel een keertje op."

Tekorten groot in de zorgsector

Vooral het tekort in de medische branche blijkt groot, zegt Coban. "Dat is een beetje gek want je zou denken dat je nu alle mensen juist nodig hebt." Het blijkt dat coschappen, zorgstages voor verpleegkundigen en onderzoek in laboratoria worden uitgesteld. Verder is er ook een tekort te zien bij de sectoren die stil liggen, zoals de entertainmentwereld en de horeca.
"Bedrijven zijn minder happig om studenten aan te nemen omdat ze andere prioriteiten hebben", legt Coban uit. Maar volgens haar zijn er echt wel oplossingen te vinden om stagiairs mee te laten draaien. "Ook als je maar een kleine ruimte hebt. Online is niet wenselijk maar het is beter dan niets. Het vergt gewoon wat meer inzet van het bedrijfsleven."
"We willen niet dat er straks, net als na de vorige (economische) crisis, een tekort is aan goed opgeleide arbeidskrachten omdat studenten geen stage kunnen lopen", zegt Coban. "Het is niet zo dat studenten alleen op zoek zijn naar een bijbaantje, ze moeten het doen voor hun opleiding." En de vraag van sommige bedrijven is dan: wat kan je de stagiairs leren? "Nou, crisismanagement? Planning? Dat soort zaken", aldus Coban.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.