Corona in beeld: het loodzware jaar van de Breathtaking Nurses in het Antonius

NIEUWEGEIN - Marie-Louise Kooij en Maaike Vriens werken op de afdeling longgeneeskunde van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Toen Nederland half maart in lockdown ging vanwege het coronavirus, bleven zij aan het werk.
Zodat we nooit vergeten hoe onze provincie de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog beleefde, vroegen we jullie om foto's in te sturen die de crisis symboliseren. Dat gebeurde massaal. Deze week vertellen wij de verhalen achter vier foto's.
Verpleegkundigen van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein roepen het land op om thuis te blijven.
Verpleegkundigen van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein roepen het land op om thuis te blijven. © Maaike Vriens
"Wij zijn hier voor jullie!!!!! Blijven jullie thuis voor ons???" staat op de foto die de verpleegkundigen maakten. Het is de eerste week van de lockdown en Nederland moet nog een beetje wennen aan het 'nieuwe normaal'.
"We hadden toen best een pittig weekend," vertelt Marie-Louise. "Het is een oproep aan het land. Wij doen hier ons best en we verwachten ook dat jullie je best doen. We kunnen het niet alleen vanuit het ziekenhuis managen."
Marie-Louise en Maaike staan aan de frontlinie tijdens de coronacrisis.

Zwaar werk

De verpleegkundigen hebben het zwaar. Zeker in het begin van de crisis sterven er veel mensen in eenzaamheid, vertelt Maaike. "Wanneer mensen op sterven liggen, wil je er normaal gesproken juist familie bij hebben. Maar in het begin durfden mensen niet te komen. Het mocht wel als er iemand ging overlijden, maar mensen durfden niet vanwege het besmettingsrisico. Toen was je soms de enige die naast het bed stond van die patiënt terwijl hij zijn laatste adem uitblies. Dat is zwaar."
Ook andere facetten van het werk veranderen. Het ziekteverloop van covid is veel sneller dan normaal. "Daarom moeten we veel sneller beslissingen nemen. Wanneer iemand extra zuurstof nodig heeft, moet je snel handelen."
Marie-Louise Kooij en Maaike Vriens staan opnieuw in de frontlinie tijdens de coronacrisis.
Marie-Louise Kooij en Maaike Vriens staan opnieuw in de frontlinie tijdens de coronacrisis. © RTV Utrecht / Peter Huting

Beschermende pakken

Het werk is ook fysiek zwaar. De beschermende kleding die de verpleegkundigen dragen, is nodig om hen te beschermen tegen het virus. Maar de kleding is ook benauwd. En wanneer de vrouwen na een lange dag vermoeid thuiskomen, krijgen ze te maken met dezelfde restricties die alle Nederlanders voelen.
"Alles is dicht. Dus het is soms moeilijk ontspannen," vertelt Marie-Louise. "Ik wandel daarom heel veel. In m'n eentje, het hoofd leegmaken. Dat vind ik fijn."

Tweede golf

Ondertussen zitten we middenin de tweede besmettingsgolf. Aan de ene kant weten de verpleegkundigen nu beter wat ze kunnen verwachten. Maar tegelijkertijd zijn ze nog maar amper bijgekomen van de eerste golf. Er zijn besmettingen onder het personeel, waardoor de druk op de rest van het team groter wordt.
"We hebben normaal gesproken al vrij veel mortaliteit op de afdeling," zegt Marie-Louise. "Maar dat is nu zo uitvergroot en ook zoveel meer. Dat gaat je als verpleegkundige niet in de koude kleren zitten. In combinatie met het minder kunnen ontspannen thuis, vergt dat veel van een verpleegkundige om in balans te blijven."
Wil je veel meer foto's zien? Kijk dan hieronder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.