Verpleeghuis Leerdam heeft corona-uitbraak onder controle en mag van inspectie weer open

© RTV Utrecht
LEERDAM - De Stichting Present heeft de zorg in haar vestiging voor ouderenzorg in Leerdam voldoende verbeterd, nadat de gezondheidsinspectie eerder had gedreigd met een dwangsom. Die zou vanaf 9 december 5000 euro per twee weken bedragen als er geen verbetering kwam. De inspectie was met name ongerust over hygiëne en infectiepreventie.
De inspectie droeg de organisatie in oktober al op haar leven te beteren, maar daar gebeurde maar weinig mee. Om die reden werd met een dwangsom gezwaaid. "Present zorgt niet voor voldoende deskundigheid op het gebied van infectiepreventie. Zorgverleners en medewerkers passen de richtlijnen infectiepreventie en hygiëne niet goed toe", aldus de inspectie toen.
De zorgaanbieder heeft nu echter voldoende maatregelen genomen om de risico's voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg weg te nemen, meldt de inspectie. Present mocht in Leerdam ook geen nieuwe cliënten aannemen totdat zij voldeed aan de eisen van de inspectie. Ook die maatregel wordt teruggedraaid nu de situatie is verbeterd.

Corona

In september werden bewoners in het verpleeghuis in Leerdam besmet met het coronavirus. Zeker zeven van hen kwamen te overlijden. Ook medewerkers liepen het virus op.
De gezondheidsinspectie stelde op 12 oktober vast dat zorgverleners de RIVM-richtlijnen niet goed genoeg volgden en de voorschriften onvoldoende kenden. In een aantal gevallen werkten zorgverleners zelfs door nadat ze positief waren getest. Bovendien waren er te weinig medewerkers beschikbaar en moesten cliënten soms tot in de middag wachten op ondersteuning bij zorg die in de ochtend nodig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.