Corona in beeld: geloofsgemeente uit Leersum zingt samen zonder besmettingsgevaar

LEERSUM - Leden van de Michaëlkerk in Leersum hebben een manier gevonden om samen te kunnen zingen, zonder risico te lopen op een coronabesmetting. Ze filmden zichzelf terwijl ze in hun huiskamer zongen en de zoon van de predikant monteerde er een mooie video van.
Zodat we nooit vergeten hoe onze provincie de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog beleefde, vroegen we jullie om foto's in te sturen die de crisis symboliseren. Dat gebeurde massaal. Deze week vertellen wij de verhalen achter vier foto's. Vandaag aflevering 2.
"Ik zag op het internet een filmpje van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en dat sprak me zo aan. Al die musici in hun eigen plekje. En ik dacht, dat kunnen wij ook als gemeente."
Samen online zingen om toch bij elkaar te zijn
Het was even een puzzel, maar het is gelukt. Tientallen leden van de Michaëlkerk samen zingend in beeld. De ogen van predikant Pieter Goedendorp gaan weer glimmen, wanneer hij vertelt over de video. "De verbinding van het met elkaar bezig zijn. Iedereen vanuit huis, toch aan één project. Op afstand elkaar toch zo treffen. Dat is heel mooi geweest."

Eenzaamheid

Sinds de eerste lockdown heeft de Michaëlkerk niet meer vol gezeten. Diensten zijn met maximaal dertig personen en kerkleden met een zwakke gezondheidheid komen helemaal niet meer. "We brengen daarom nu elke week een nieuwsbrief uit," zegt Goedendorp. "Die printen we uit en brengen we rond bij de oudere leden van onze kerk. Met dit soort initiatieven proberen we de eenzaamheid tegen te gaan. Want voor sommige mensen is de kerk op zondag de belangrijkste plek voor sociaal contact."
Predikant Pieter Goedendorp.
Predikant Pieter Goedendorp. © RTV Utrecht

Creativiteit

De coronacrisis valt de kerkleden zwaar. Maar toch zijn er ook onverwachte lichtpuntjes, vertelt Scriba Ina Wolf: "Je ziet in deze tijd zoveel creativiteit. Ook bij de kerken. Zo'n filmpje wat wij hebben gemaakt, had niemand een jaar geleden kunnen bedenken."
Predikant Goedendorp is het daarmee eens. "Het was zo mooi om dit samen te doen. Maar ik hoop natuurlijk wel dat de kerkbanken snel weer vol zitten wanneer het kan. Maar tot die tijd zeggen we: Houd moed, heb lief."
Wil je veel meer foto's zien? Kijk dan hieronder. We hebben honderden foto's van jullie gekregen en in dit achtergrondstuk vertellen we de indrukwekkende verhalen die erachter zitten. Als deze niet goed zichtbaar is, klik dan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.