Politie stuurt sms-bom naar honderden klanten van Utrechtse drugsdealers

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Honderden contacten van drugsdealers in de regio Utrecht hebben een smsje gekregen van de politie. Daarin worden ze gewezen op de duistere kant van de drugswereld en krijgen ze hulp aangeboden als ze verslaafd zijn. Het is voor het eerst dat de politie via zo'n actie niet alleen de dealers maar ook de mogelijke gebruikers aanspreekt.
"Goeie spul." Deze tekst en een linkje stonden in de sms-bom die naar bijna vijfhonderd mogelijke klanten van drugsdealers ging. Wie erop klikt komt uit op een website. "Je nummer is gevonden in de telefoon van een dealer. De dealer zit voorlopig vast", staat er.
Gisteren lieten de politie en gemeente Utrecht weten dat de afgelopen periode in totaal zestien verdachten zijn opgepakt die worden verdacht van het dealen in drugs in met name Utrecht-Zuid. Van deze straatdealers is de telefoon afgepakt. Al hun contacten hebben vervolgens een smsje gekregen van de politie. De telefoonnummers zijn eenmalig gebruikt en worden niet met anderen gedeeld. Ook leidt deze actie niet tot registratie in de politiesystemen.
De politie werkte bij het versturen van de sms-bom nauw samen met de gemeente en het OM. Het doel is om drugsgebruikers bewust te maken van drugscriminaliteit en het feit dat gebruikers dit in stand houden.
"In ons werkgebied zien we de lelijke uitwassen van drugshandel en -gebruik dagelijks voorbijkomen", zegt Liesbeth Maas, politiechef in Utrecht stad. "We zien jongeren die in de drugshandel worden gelokt en geen uitweg meer zien. We zien witwaspraktijken, criminele dienstverlening, het gewelddadig uitvechten van onderlinge geschillen in onze wijken en intimidatie. Drugsgebruik is onlosmakelijk met die kant van dezelfde medaille verbonden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.