Utrechtse boekhandel Bijleveld heeft het beste charmeoffensief: de 70-jarige fietskoerier Folke

© RTV Utrecht / Evie Westland
UTRECHT - Op zijn dertig jaar oude Batavus-fiets brengt Folke Stuivenberg (70) bestellingen van de Utrechtse boekenwinkel Bijleveld rond. Zelfs naar Zeist, Maarssen of Bilthoven als het moet. "Ik heb hem al een elektrische fiets aangeboden", zegt winkeleigenaar Bastiaan Bommeljé. Maar daar moet Folke overduidelijk niets van weten. "Ben je mal?"
Sinds de lockdown van afgelopen dinsdag is de boekhandel op het Janskerkhof gesloten. "We hadden vage hoop dat, net als in België, de overheid zou besluiten dat boeken essentieel zijn voor de nieuwsvoorziening en de intellectuele voedingsbodem", zegt eigenaar Bommeljé. "In Berlijn koos men daar ook voor. Mijn verwachting was dat de slijterijen zouden sluiten en de boekhandels open zouden blijven. Het bleek andersom te zijn. Dat is wel tekenend voor de 21e eeuw."
Slijterijen open, boekhandels dicht. Dat is wel tekenend voor de 21 eeuw.
Bastiaan Bommeljé, eigenaar boekhandel Bijleveld.

Cultureel kernpunt

Boekhandel Bijleveld bestaat al meer dan 150 jaar in het centrum van de stad en heeft in al die decennia een vaste klantenkring opgebouwd. Een webwinkel kwam er niet de laatste jaren. Te duur, voor zo'n relatief kleine boekhandel: er is niet op te concurreren tegen de webgiganten. Maar er is nog een reden, vertelt Bommeljé. "Wij willen dat mensen naar de winkel komen. Dat is de plek waar je een boek koopt waarvan je niet eens wist dat je het wilde hebben. Inspiratie is bij ons een verboden woord, maar dat is wel wat we bieden. De boekhandel is een cultureel kernpunt en dat vind je niet online."
En toen kwam corona. Geen Vlaamse toeristen, geen dagjesmensen en over het algemeen minder winkelend publiek. Afgelopen dinsdag moest de handel zelfs helemaal sluiten. En dan is het toch wel handig als klanten op één of andere manier hun boeken kunnen komen. Gelukkig was daar vriend van de zaak: Folke Stuivenberg. Op zijn oude, betrouwbare Batavus brengt hij de boeken naar de klanten toe.
"Tot langer geleden was ik een goede klant van deze zaak", vertelt hij. "Aan de toenmalige bedrijfsleider vroeg ik enkele jaren geleden of ik niet eens achter de kassa mocht staan of een klusje mocht doen. Dat mocht, en van lieverlee ben ik blijven hangen."

Regenpak

Of het nu droog is of regent ("dan heb ik zo'n heel lelijk regenpak aan"): Folke stapt op het stalen ros en brengt de boeken rond in de regio. "Het houdt me jong en gezond, hartstikke belangrijk in coronatijd." Hoe oud hij dan is? "Eigenlijk is dat bedrijfsgeheim. Maar vooruit, ik zal het maar verklappen: ik ben 70 jaar. Maar dan moet je er wel bij schrijven dat ik er nog hartstikke jong uitzie voor mijn leeftijd." Waarvan akte.
Klanten zijn dolenthousiast als Folke langskomt op de fiets. "Laatst kon een mevrouw uit Zeist bijna niet geloven dat ik vanuit Utrecht was komen fietsen. Alsof het een klein wonder was." De aanvragen blijven intussen maar komen en daarom krijgt Folke binnenkort collega-fietskoeriers. "De mailbox en telefoon zijn ontploft. Hij kan het niet meer in zijn eentje aan."

Overgangsperiode

Het charmeoffensief werkt dus. Blijft boekhandel Bijleveld hier dan mee doorgaan, ook na de coronacrisis? "Zeker niet. Zodra de lockdown opgeheven wordt, ontvangen wij het liefst iedereen weer in de winkel", zegt Bommeljé. "Maar voorlopig zal er nog best een overgangsperiode zijn waarin we niet zomaar weer teruggaan naar normaal. En dan zijn wij heel blij met Folke: ons beschaafde gezicht naar de buitenwereld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.