RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Dijksma wil kennismakingsronde na lockdown: 'Ik ga er alles aan doen om dat mogelijk te maken'


PROVINCIE UTRECHT - Als de strenge lockdown voorbij is, wil burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht alsnog een fysieke kennismakingsronde gaan maken door de gemeente. Dat zei ze vanavond in het tv-programma 'UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord'.

"Ik ga dan zeker op de fiets rond, dat was eigenlijk al het plan. Dus als de harde lockdown weer voorbij is, dan gaan we dat groots en meeslepend doen. En ondertussen ga ik het ook op mijn manier binnen de regels doen, want ik vind dat je je bewoners moet leren kennen. Ik ga er alles aan doen om dat mogelijk te maken", aldus Dijksma aan tafel bij RTV Utrecht.

'Coronacrisis heeft enorme impact'
Dijksma gaf in de uitzending antwoord op vragen van Utrechters. Zo vroeg iemand zich af hoe zij de coronacrisis beleeft. "Ik heb in mijn omgeving wel gezien hoe het is: een van mijn familieleden is heel ernstig ziek geworden, die heeft ook op ic gelegen. Dan merk je onmiddellijk wat voor een enorme impact zo'n virus kan hebben en dat het dus echt geen griepje is."

Eén lockdown konden ze misschien nog hebben, deze tweede kan de druppel zijn"
Sharon Dijksma - burgemeester Utrecht

Maar volgens Dijksma is het voor een heleboel andere mensen nog een stuk zwaarder. "Ondernemers in Utrecht bijvoorbeeld zien hun levenswerk kapot gaan. Eén lockdown konden ze misschien nog hebben, deze tweede kan de druppel zijn. Dat zijn wel dingen waar ik me zorgen om maak. Veel mensen hebben economisch problemen, zien hun inkomen verdwijnen of hebben sociale problemen. Ik heb nog een gezin waar het altijd druk en gezellig is, maar als je alleen bent is het wel extra zwaar."

Coronaregels
De afgelopen week was er enige onduidelijkheid over de aangescherpte coronaregels: mag een winkel nou wel of niet open? Ook vorige week was er enige discussie over de regels: mogen ondernemers bijvoorbeeld glühwein verkopen in de binnenstad? In de uitzending hamerde Dijksma op duidelijke regels voor Utrechtse ondernemers.

Dijksma: "Het moet glashelder zijn wat wel en niet mag. Als je veel grijze gebieden hebt, dan levert dat ook heel veel verdriet op." Volgens Dijksma ontstaat er veel wrevel als het op de ene plek anders gaat dan op de andere. "Het zal sowieso in onze samenleving lastig zijn, want de rek is er ook een beetje uit merk ik. Mensen zijn al een keer eerder in lockdown gegaan, dat heeft veel met ze gedaan. Zo'n tweede lockdown met een onduidelijke eindtijd maakt het voor veel mensen ongewis." Als lid van het Veiligheidsberaad gaat Dijksma het belang van duidelijke regels nadrukkelijk onder de aandacht brengen, zo beloofde ze.

Dijksma: 'Het moet glashelder zijn wat wel en niet mag'


De gemeente Utrecht blijft wel actief handhaven op de coronaregels, zei de burgemeester. "Wij gaan geen uitzonderingen maken, want we moeten dat virus onder controle blijven krijgen. Maar ik ben er wel voor de mensen, want een van m'n kerntaken is om burgermoeder te zijn. Dat betekent dat je er ook bent om eens een keer virtueel iemand een hart onder de riem te steken. Ik ga ook nadenken hoe ik fysiek in de stad mensen kan blijven zien, al was het maar bijvoorbeeld bij mensen in een verzorgingshuis waarbij ik buiten sta in m'n eentje voor een raam en met ze kan praten. Daarmee ben je wel in de stad en zichtbaar en doe je niks tegen de regels in."

Terugkijken: UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -