Winkeliers op de creatieve toer om toch geld te verdienen: 'We gaan niet bij de pakken neerzitten'

Een lege winkelstraat in Utrecht.
Een lege winkelstraat in Utrecht. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Nu de meeste winkels dicht zijn vanwege de verscherpte coronamaatregelen, verzinnen ondernemers nieuwe manieren om toch nog geld te verdienen tijdens de drukste maand van het jaar. Zo stallen ondernemers hun belangrijkste spullen uit in de etalage en werken winkelmedewerkers plots als koerier.
Juwelierszaak Berk in Maarssen moet deze dagen veel omzet missen. "Normaal zijn dit de beste twee weken van het jaar", verzucht eigenaar Theo Berk. Toch bedacht hij een manier om toch nog door te kunnen: klanten kunnen vanaf nu telefonisch, per e-mail of via de webshop een bestelling plaatsen. De bestelling wordt vervolgens mooi ingepakt en persoonlijk thuisbezorgd.
Franchisenemer Conny Robbemond runt een parfumerie in Leusden. Maar nu alle fysieke winkels dicht zijn, profiteert ze niet van alle online bestellingen die Douglas binnenkrijgt. "Het is gewoon een nachtmerrie, want de rekeningen moeten betaald blijven worden", aldus Conny.
Daarom heeft ze een poster voor het raam gehangen met een 06-nummer en een e-mailadres. Iedereen die iets nodig heeft, kan op die manier contact opnemen met Conny. "Het is weliswaar een druppel op een gloeiende plaat, maar ik ben blij dat we deze oplossing hebben gevonden. We gaan niet bij de pakken neerzitten en blijven ons best doen."

Winkelmedewerkers als koerier

Bij de Utrechtse cadeauwinkel It's a present proberen ze de moed er ook in te houden: de zaak onderneemt van alles om de boel draaiende te houden. Zo is de kerstversiering uit de etalage gehaald, om plaats te maken voor producten uit de winkel. Zo zien voorbijgangers goed wat er te koop is. Klanten kunnen telefonisch, per e-mail of via social media contact opnemen met de winkel. Medewerkers sturen vervolgens foto's of video's naar de klant zodat zij het product zo goed mogelijk kunnen bekijken.
Aangeschafte spullen worden door medewerkers per fiets bezorgd. "Dat doen we op vaste dagen, zodat we dat handig kunnen inroosteren", legt medewerker Mark van Winden uit. Hij is blij dat de winkel op die manier toch nog kan profiteren van de kerstperiode. "Veel dingen mogen niet dus we zijn hier erg blij mee", besluit Mark.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.