Acteur Bram van der Vlugt (86) overleden aan corona

© ANP
DE MEIJE - Acteur Bram van der Vlugt is op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn familie laat weten dat hij is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Van der Vlugt woonde in De Meije bij Zegveld en was voor velen bekend als de man onder de baard van Sinterklaas. Bijna 25 jaar lang vertolkte hij de rol van de goedheiligman tijdens de nationale intochten op televisie.
Zijn eerste optreden als Sinterklaas was in 1986 tijdens de intocht in Zutphen. Hij nam afscheid van zijn rol in 2010, waarna acteur Stefan van der Walle hem opvolgde.

Korte film in Woerden

Dit jaar was Van der Vlugt nog te zien in de korte film 'Sinterklaas heeft een dagje vrij' die gemaakt werd door een groep Woerdenaren. Tijdens een rondje door het centrum van Woerden maakt de goedheiligman allemaal bijzondere dingen mee.
"Voor de komende jaren stonden er meerdere nieuwe projecten gepland waaronder een nieuwe tournee, een reprise en twee speelfilms", schrijft zijn agent. "Bram van der Vlugt wilde nog lang geen afscheid nemen van dit vak en het vak niet van hem." Over acteren op hoge leeftijd zei Van der Vlugt: "Ik kan nog aardig praten, denken, lopen en onthouden en dan kun je toneelspelen."

Acteur en regisseur

Bram der Vlugt werd in 1934 geboren in Den Haag. Hij had een Joodse moeder, die in de Tweede Wereldoorlog werd vermoord in vernietigingskamp Auschwitz. Zelf werd hij niet gedeporteerd, omdat zijn vader niet-Joods was.
Hij volgde zijn toneelopleiding aan de Toneelschool in Amsterdam en studeerde in 1961 af als acteur en regisseur. In de jaren '60 brak Van der Vlugt door als dokter Finlay in de tv-serie Memorandum van een dokter.

Groene Hart

Van der Vlugt woonde ruim veertig jaar lang in De Meije, een klein plaatsje met nog geen vijfhonderd inwoners op de grens van Utrecht en Zuid-Holland. Hij was ambassadeur van het Groene Hart en was ook medeoprichter van de stichting Gras en Wolken, die pleit voor het behoud van het gebied. Van der Vlugt was dan ook een graag geziene gast in de regio.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.