De sleutelclub in Kamerik vergeet de ouderen niet met kerst: 'Mooi om blije gezichten te zien'

KAMERIK - Vanwege corona moesten de deuren dicht bij de Sleutelclub Kamerik, maar dat heeft de stichting er niet van weerhouden de ouderen uit het dorp ook dit jaar weer te verrassen met een presentje. "Wij gaan kerstklokken rondbrengen!", schreeuwt een groep meiden.
De houten klokken zijn gemaakt door leerlingen van het Futura College uit Woerden. Die konden terecht bij de sleutelclub, want die stond toch leeg. "Wij konden de kinderen niet meer ontvangen. Dat zijn er zoveel en ook nog een hoop vrijwilligers. Dan kun je geen afstand houden, maar de praktijkstages konden wel doorgaan", vertelt Ruud Buurman, de secretaris van de club.
Bij de sleutelclub in Kamerik kunnen je klussen aan fietsen en motoren. En er is ook ruimte om hout te bewerken en te koken.
Bij de sleutelclub in Kamerik kunnen je klussen aan fietsen en motoren. En er is ook ruimte om hout te bewerken en te koken. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
110 houten klokken werden er gemaakt door leerlingen van een school in Woerden
110 houten klokken werden er gemaakt door leerlingen van een school in Woerden © RTV Utrecht / Peter Knieriem

Coronaproof

In totaal werden er 110 houten klokken in elkaar gezet. De Sleutelclub Kamerik gaat elk jaar langs bij senioren in het dorp. "Vorig jaar hebben we een waxinelichthouder gemaakt en rondgebracht. We vinden het leuk om ze betrokken te houden bij ons. Tussen de ouderen zitten overigens ook veel sponsoren."
Het doel van de Sleutelclub Kamerik is om door sleutelen, knutselen, koken en prutsen kinderen en jongeren met elkaar in contact te brengen en ze in aanraking te laten komen met techniek. Bij de sleutelclub kan er geklust worden aan motoren en fietsen. Maar er is ook ruimte om hout te bewerken. Toegang van de sleutelclub is gratis. De club draait op subsidie en giften.
De kinderen krijgen nog een laatste briefing voordat ze op pad gaan
De kinderen krijgen nog een laatste briefing voordat ze op pad gaan © RTV Utrecht / Peter Knieriem
Vol enthousiasme worden de houten kerstklokken ingeladen in de auto. De 9-jarige Mila heeft er zin. "Ik vind het leuk om andere mensen te helpen en het is ook leuk voor ons." Op naar 'De Cope', een ouderenflat even verderop in Kamerik. De sleutelclubleden gaan in koppels langs de deuren met een stok met een haak. Daaraan wordt de klok gehangen, helemaal coronaproof dus.
De ouderen zijn blij met hun mooie kerstklok
De ouderen zijn blij met hun mooie kerstklok © RTV Utrecht / Peter Knieriem
"Namens de sleutelclub: fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!", zeggen twee meisjes in koor. Voorzichtig pakt een oudere vrouw de kerstklok aan. In het raam staat de waxinelichthouder van vorig jaar. "Geweldig dat jullie zo aan ons denken", zegt ze. "Zo fijn, iedereen denkt aan ons. Maar dat de kinderen dit doen, dat is extra fijn."

Blije gezichten

Nadat de hele flat voorzien is van een kerstklok gaan de kinderen nog langs een aantal andere adressen. Wat secretaris Ruud Buurman betreft, was het weer een succes. "Je ziet de blije gezichten, dit is toch fantastisch. Hier doen we het voor. Voor volgend jaar gaan we iets nieuws bedenken, maar we gaan zeker weer!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.