In Beeld: zondag voor kerst in de winkelstraat

PROVINCIE UTRECHT - Kerst-shoppen is er niet echt bij dit jaar, althans niet in de winkelstraten. Vanwege de lockdown zijn veel winkels dicht. Winkeliers roepen kun klanten op om doelgericht te winkelen in de winkels die open zijn: daar waar levensmiddelen te koop zijn en drogisterijen.
Marscha (rechts op de foto) is blij dat de winkel open is.
Marscha (rechts op de foto) is blij dat de winkel open is. © RTV Utrecht
"Godzijdank!" roept Marscha Israel uit. Ze heeft een kaas- en notenwinkel in het centrum van Amersfoort en vindt het vreselijk dat de lockdown juist in deze tijd van het jaar is. "We proberen onze klanten te spreiden", zegt ze. "Maar we weten nu al dat alles dat in de winkel staat niet op gaat. Nu zie je heel veel mensen bij elkaar gefrutseld in de supermarkt. En omdat de rest van de winkels niet open is, hebben wij ook minder toeloop."

Veenendaal

In Veenendaal bestaat de koopzondag pas sinds 2017. Daar is een lange politieke strijd aan vooraf gegaan. Christelijke partijen waren geen voorstander, maar door een stap van het CDA kwam er toch een meerderheid voor een vorm van de koopzondag, onder voorwaarden. Dus nu mogen winkels twaalf keer per jaar op zondag open zijn. Of de koopzondag ook bevalt, zou eigenlijk dit jaar worden besproken. Vanwege de coronacrisis is de evaluatie verplaatst naar 2021.
De winkelstraat van Veenendaal is zo goed als uitgestorven.
De winkelstraat van Veenendaal is zo goed als uitgestorven. © RTV Utrecht

Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede ziet er in de Kerst vaak sfeervol uit. De oude vestingstad met blikvangers als Kasteel Duurstede en de knusse straatjes in de aangrenzende buurt ademen wintersfeer. Op de markt zijn een aantal mensen op de been. Het oogt allemaal heel timide. Zelfs bij de 'Waikse Oliebollekraam' is het rustig.
Toch komen twee mensen een vette hap eten.
Toch komen twee mensen een vette hap eten. © RTV Utrecht
In Wijk bij Duurstede is slechts een enkeling op de been.
In Wijk bij Duurstede is slechts een enkeling op de been. © RTV Utrecht

Nieuwegein

Het Nieuwegeinse City Plaza is doorgaanse een druk winkelcentrum. Ook vandaag lopen er redelijk wat mensen rond met allerlei boodschappen. Een drogisterij is open, een brillenzaak, een snoepwinkel en natuurlijk de supermarkt. "Het is inderdaad nog best druk", zegt Dani Geerlings (19). "Eigenlijk snap ik niet zo goed waarom."
Hij is zelf niet echt voor zijn plezier in het winkelcentrum: "Ik kom eigenlijk een pakketje ophalen bij de Bruna, maar ik zie nu dat 'ie toch dicht is. Dat is een probleem, want het pakket ligt binnen. Vanaf morgen gaan ook de pakketpunten niet meer open, dus ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen."
Dani uit Nieuwegein vraagt zich af hoe hij aan zijn pakketje komt.
Dani uit Nieuwegein vraagt zich af hoe hij aan zijn pakketje komt. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.