Sinterklaas-legende Van der Vlugt werkte tot aan zijn dood mee aan Woerdens filmproject

Van der Vlugt speelde eerder dit jaar nog de rol van Sinterklaas.
Van der Vlugt speelde eerder dit jaar nog de rol van Sinterklaas. © Pracht in de Kracht
WOERDEN/ZEGVELD - De gisteren overleden Sinterklaas-legende Bram van der Vlugt is tot enkele weken voor zijn dood doorgegaan met acteren. In de slotfase van zijn leven zette hij zich in voor een lokaal Woerdens filmproject. Regisseur Mirte Damen werkte nauw met hem samen: "Mensen doen Bram tekort als het alleen over Sinterklaas gaat."
Van der Vlugt (86) maakte in de coronacrisis drie films samen met de stichting Pracht in de Kracht. De eerste ging over de Woerdense Koeiemart, in de tweede film kroop hij in de huid van Sinterklaas. De derde film, een kerstfilm, is vandaag in première gegaan. Uitgerekend één dag na de dood van Van der Vlugt. Hij zou opnieuw een rol als acteur hebben, maar omdat hij ziek werd lukte dat niet meer.
Bram van der Vlugt overleed gisteren op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus. Hij woonde in De Meije bij Zegveld. Bijna 25 jaar lang vertolkte Van der Vlugt de rol van de goedheiligman tijdens de nationale intochten op televisie.
"Op een vrijdag begonnen de opnames en de maandag ervoor hoorden we dat hij te ziek was", vertelt Damen. "Hij vond het echt heel jammer." Toch zit de ziel van Van der Vlugt in de film, zegt Damen. "Want samen met zijn vrouw heeft hij gewerkt aan het scenario en script. Heel bijzonder."
Bram was een geweldige man, vader en opa.
Mirte Damen

Meer dan alleen Sinterklaas

Damen koestert warme herinneringen aan haar samenwerking met Van der Vlugt. "Ik heb heel mooie lessen van hem gekregen. Mensen doen hem tekort als het alleen over Sinterklaas gaat. Hij heeft zo veel mooie stukken gemaakt. Vergeet ook niet Van der Vlugt & Co, samen met zijn kinderen, over zijn eigen jeugd en de oorlog. Daarnaast was hij ook een geweldige man, vader en opa."
Mirte Damen richtte aan het begin van de coronacrisis de stichting Pracht in de Kracht op. Dat deed ze samen met Jessica Rateland. "Doel was om mensen wat licht te bieden in rare tijden, wat vrolijkheid bieden." De films die ze bedacht leverden een bijzondere cast op. Niet alleen de legendarische Sinterklaas zegde zijn medewerking toe, ook acteurs Erik van Muiswinkel, Hakim Traïdia en Maarten Wansink (bekend als Huispiet) deden mee.
Hij vond: ik kan nog lopen, ik kan nog goed praten, ik kan mijn teksten nog onthouden. Dus ik kan nog op het toneel staan.
Mirte Damen

Bekendheid

Na het uitkomen van de eerste twee films merkte ze direct hoe populair Van der Vlugt is. De films werden erg veel bekeken. Damen kreeg reacties van over de hele wereld. "Zeker naar aanleiding van de Sinterklaas-films. Overal ter wereld wonen Nederlanders die Bram kennen."
Ondanks zijn hoge leeftijd vond Van der Vlugt het geweldig te blijven acteren. "Zo nam hij onlangs nog een filmpje op voor de lokale Brownies and Downies in Woerden. Hij vond: ik kan nog lopen, ik kan nog goed praten, ik kan mijn teksten nog onthouden. Dus ik kan nog op het toneel staan. Hij leefde voor zijn vak."
Hieronder is de film te zien. De makers hebben voorafgaand aan de film een statement geplaatst over de dood van Bram van der Vlugt.

Synopsis film

Bjorn gaat op weg naar het huis van opa Bram waar oom Maarten is. Bjorn heeft grote kerststerren in zijn rugzak.

De kerstster met daarop de wens moet worden opgehangen in de grote kerstboom op het plein. Hij weet alleen nog niet wat zijn kerstwens zal zijn.

Aangekomen bij het huis van opa Bram zitten daar oom Maarten en de goede vrienden Erik en Hakim. Samen gaan ze met zijn allen op kerstavond naar het plein waar de grote kerstboom staat om allemaal een kerstwens in de grote kerstboom hangen.

Hij zou eigenlijk met opa Bram gaan maar die moest onverwacht naar Spanje.

En onderweg beleven zij een mooi kerst-avontuur vol met kattenkwaad.

Veel plezier met de Kerstfilm: Als de lichtjes doven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.