Julius uit Utrecht zit vast in Newcastle: 'Ik stond al op de ferry maar kon toch niet naar Nederland'

Julius Iltjeshorst
Julius Iltjeshorst © Privéfoto Julius Itjeshorst
PROVINCIE UTRECHT - Voor Julius Itjeshorst zou het, zoals voor meer Nederlanders, een Kerst met de familie worden dit jaar. Julius studeert een jaar in het Schotse Edinburgh en wilde gisteravond met het vliegtuig naar Nederland vliegen.
"Mijn familie belde me zaterdagnacht wakker; 'De grenzen gaan dicht, er is geen vliegverkeer meer mogelijk'. Toen ben ik samen met een aantal vriendinnen hier meteen gaan bellen met Buitenlandse Zaken. Daar kregen we de tip om de ferryboot te pakken."
Nederland heeft de reisregels aangescherpt in verband met een nieuwe variant van het coronavirus dat rondwaart in Groot-Brittannië. Ook andere Europese landen volgen dit voorbeeld. Op dit moment wordt er in Europa overleg gevoerd over hoe om te gaan met de nieuwe reisregels. Waarschijnlijk blijft het verbod op reizen van Groot-Brittanië naar Nederland tot het nieuwe jaar van kracht.

Te vroeg gejuicht

In allerijl toog Julius met een groepje naar Newcastle in het oosten van Engeland waar een overtocht gepland stond naar IJmuiden. "We waren heel blij dat we aan boord konden, gisteravond. Keurig ingecheckt, koffers in de hut, prima voor elkaar. We maakten een juich-foto op het dek van de ferry; we komen er aan! Dat zijn we vergeten af te kloppen", grinnikt Julius.
Op de boot wordt omgeroepen dat alle passagiers, op vrachtwagenchauffeurs na, van boord moeten omdat ze in Nederland niet toe worden gelaten. "Het omroepbericht zorgde voor paniek bij de reizigers. We belden met Buitenlandse Zaken, daar wisten ze nog van niets en adviseerden ze ons een veilige plek op te zoeken om te slapen", vertelt Julius. "Dus we zitten nu met z'n zessen in een Airbnb in Newcastle. We houden intensief contact met de ferry-maatschappij. Zo weten we dat er zo'n duizend Nederlanders in Newcastle zijn die naar huis willen."

Geen kerst in Driebergen

Julius heeft zich er al bij neergelegd dat hij niet snel naar Nederland kan. "Wellicht dat Nederland een repatriëringsvlucht inzet om Nederlanders op te halen. Waarschijnlijk blijf ik hier nog een paar dagen en ga dan terug naar Schotland. Ik kan dus geen Kerst vieren in Driebergen bij mijn moeder, dan maar in Edinburgh. We hebben gisteravond chinees besteld en met chocoladepepernoten en een flesje bier de frustratie kunnen wegspoelen. Het is niet anders."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.