Beatrix opent nieuw pand Cultureel Erfgoed

AMERSFOORT - Koningin Beatrix opende vandaag het gloednieuwe gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het pand zit langs het spoor aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort.
Architect
De Rijksdienst is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het gebouw is ontworpen door de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg en biedt huisvesting aan ruim 300 medewerkers. De architect liet zich inspireren door schilderijen van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters als Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam.
Vernieuwend
Het gebouw is technisch gezien vernieuwend. Draagveren vangen de trillingen van de langs denderende treinen op, opdat in het laboratorium schokvrij gewerkt kan worden. In de vloeren zijn plastic ballen met lucht verwerkt, zodat de constructie licht blijft.
Long
Verder werkt de dubbele glazen gevel als een long. Verse lucht uit het park aan de voorzijde stroomt in het voor- en najaar tussen die glasplaten het gebouw binnen. In de winter isoleert de dubbele glasgevel en in de zomer voert deze gevelspouw door de zon te warm geworden lucht af.
Capsules
Bovendien is in andere bouwdelen van het atrium zogenoemd fase-overgangsmateriaal verwerkt. Smeltende microcapsules vangen overtollige warmte op, zodat het achter dat glas geen kas wordt. 's Nachts stollen de capsules weer. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een van de eersten in Nederland die dit systeem heeft toegepast in combinatie met vloerverwarming en vloerkoeling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.