Families zien af van kerst met veel bezoek: 'We moeten het écht met z'n allen doen'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het wordt dit jaar voor iedereen een hele andere Kerst met, als het aan het kabinet ligt, geen grote groepen bezoek. En dus kijken Utrechters uit naar feestdagen zoals ze die nog nooit gevierd hebben. Zo ook Vivian Hendriks, een van de mensen die zegt zich aan de coronaregels te gaan houden: "Ik vind het jammer, maar da's natuurlijk eigenbelang, want ik vind het wél goed."
Hendriks maakt deel uit van het overgrote merendeel van de mensen die zeggen dit jaar tijdens de Kerstviering de coronaregels te respecteren. RTV Utrecht vroeg zo'n 1400 mensen hoe zij de Kerst gaan vieren. Daar kwam uit dat de meeste mensen zich aan de coronaregels willen houden.
Eén familie die zich aan de regels houdt, is de familie Hendriks. Moeder Vivian nodigt daar geen grote groepen uit dit jaar maar besloot samen met dochter Livia een creatieve draai te geven aan de Kerst. Livia: "We hebben een spel gemaakt en dan nodigen we twee mensen uit en dan gaan we daar een groot spel mee doen."
Met de eerste golf zijn allebei mijn ouders overleden.
Esmaralda van Soest uit Nieuwegein
Met de zelfbedachte variant van Ganzenbord zorgt de familie Hendriks zo dus toch voor wat gezelligheid tijdens de feestdagen zonder de coronaregels te overtreden. Iemand die weet hoe belangrijk dat is, is Esmaralda van Soest uit Nieuwegein. Zij slaat Kerst dit jaar helemaal over en dat heeft een verdrietige reden: "We hebben het in de slechtste vorm meegemaakt. Met de eerste golf zijn allebei mijn ouders overleden. Mijn moeder op 13 maart en mijn vader op 18 maart."
De tekst gaat door onder de foto.
De ouders van Esmaralda overleden tijdens de coronagolf.
De ouders van Esmaralda overleden tijdens de coronagolf. © RTV Utrecht
Het verlies van twee geliefden benadrukte bij de Nieuwegeinse nog eens hoe belangrijk het is om de regels van het kabinet op te volgen. Grootse Kerstplannen werden dus afgezegd en ze viert het dit jaar in kleine kring. "Verleden jaar zaten we met z'n allen hier maar dit jaar hebben we de bewuste keuze gemaakt: met een tweede golf waar we middenin zitten, je wil écht niemand besmetten."
Van Soest hoopt dat haar eigen voorbeeld, en die van de familie Hendriks, de rest van Nederland zullen inspireren om zich ook aan de regels te houden. "Doe het. We moeten het met z'n allen doen. Ik kan het niet alleen doen. We moeten het écht met z'n allen doen, des te eerder hebben het eronder."
Families zien af van kerst met veel bezoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.