Burgemeesters Veiligheidsberaad willen strengere handhaving bij groothandels

Burgemeester Sharon Dijksma bij haar eerste Veiligheidsberaad.
Burgemeester Sharon Dijksma bij haar eerste Veiligheidsberaad. © Jeroen Jumelet, ANP
UTRECHT - Minister Ferd Grapperhaus moet ingrijpen bij groothandels. Dat was het verzoek van de 25 burgemeesters die vanavond in Utrecht aan het vergaderen waren tijdens het Veiligheidsberaad, het overleg van alle veiligheidsregio's. Het zou te druk zijn bij de winkels en dit zou fnuikend zijn voor het draagvlak voor de naleving van de coronaregels.
Groothandels mogen op dit moment open zijn omdat ze werken met pasjes en levensmiddelen en drogisterij-artikelen verkopen. Maar veels teveel mensen hebben zo'n pasje, aldus burgemeester Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad: "Wij hebben gezien dat hier heel veel mensen op afkomen. Zij mogen alleen aantoonbaar leveren aan ondernemers. Wij willen minder mensen op straat hebben, ook bij die groothandel."

Creatief

Ook zien de burgemeesters dat sommige zaken in de detailhandel "wel heel creatief omgaan" met de regels. Zogeheten non-food winkels zetten kraampjes buiten op straat en dat is verboden of winkels die privéklanten ontvangen. Volgens minister Grapperhaus is dit inderdaad niet de bedoeling.
Voorafgaand aan de vergadering in het provinciehuis in Utrecht gaven de burgemeesters ook aan niks te zien in een avondklok. "Lastig te handhaven," zei burgemeester Broertjes van Hilversum daar bijvoorbeeld over. "Want iedereen die een stap buiten de deur zet, zou je in principe moeten aanhouden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.