Corrupte motoragent uit Vianen krijgt vier jaar cel

© RTV Utrecht
VIANEN/UTRECHT - Motoragent Orm K. uit Vianen is veroordeeld tot vier jaar gevangenis voor het lekken van politieinformatie aan criminelen. Bovendien mag hij negen jaar niet meer als politieagent of in een ander publiek ambt werken. Het Openbaar Ministerie had ook een celstraf van vier jaar tegen hem geëist.
K. zit sinds zijn arrestatie op 17 mei vast voor corruptie. Hij heeft tegen betaling vertrouwelijke informatie gedeeld en verkocht vier politieuniformen. Bij het doorzoeken van zijn politiekluisje vonden rechercheurs geheime stukken die niets met zijn eigen politiewerk te maken hadden. Bij hem thuis lag een pgp-telefoon, waarmee hij versleutelde berichten kon versturen.

30.000 euro

De motoragent heeft toegegeven dat hij twee jaar lang informatie uit politiesystemen heeft verkocht aan mensen in het criminele circuit. In ruil voor informatie uit strafdossiers of het natrekken van kentekens, kreeg hij 100 tot 500 euro. De rechtbank vordert 30.000 euro die K. zou hebben verdiend met de handel in politiegeheimen.
Volgens de rechtbank heeft het handeltje van K. serieuze gevolgen gehad. Zo is er mogelijk een verband tussen gelekte adressen en een reeks beschietingen van woningen.

Zoon van politieheld

Orm K. is de zoon van de politieman die in 1977 bij een autoverhuurbedrijf aan de Croeselaan in Utrecht werd doodgeschoten door RAF-terrorist Knut Folkerts. Naar eigen zeggen heeft K. zich zijn hele leven lang gespiegeld aan zijn vader, die door de media als 'politieheld' werd bestempeld.
Door de moord op zijn vader groeide hij naar eigen zeggen op met een verbitterde moeder en ook dat zou zijn sporen hebben nagelaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.