Leermomenten uit het coronajaar kleuren Rhenen roze

RHENEN - De binnenstad van Rhenen kleurt deze dagen roze. Onder de noemer 'Rhenen verbindt' wapperen daar aan een rode draad honderden roze kaartjes met boodschappen van inwoners uit Rhenen, Elst en Achterberg. Ze hebben ingevuld wat het coronajaar 2020 hen heeft geleerd.
Mascha Bossuyt bedacht de actie 'Rhenen verbindt'
Mascha Bossuyt bedacht de actie 'Rhenen verbindt' © RTV Utrecht / Richard Grootbod
"Familie is het grootste geschenk dat je kunt krijgen", schreef ene Marjolein. "Er is altijd wel iemand die je kunt helpen", leerde Claudia. En Elsa ontdekte het afgelopen jaar hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn.

Kunstenaar van het jaar

Het initiatief voor de gezamenlijke actie van vrijwilligers, kunstenaars, bedrijven en natuurlijk de inwoners van Rhenen komt van Mascha Bossuyt. Ze werd dit jaar in het stadje uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.
Mascha Bossuyt op Radio M Utrecht
"Het leuke aan Rhenen is dat iedereen elkaar bij het boodschappen doen gedag zegt", zei Bossuyt vanmorgen op Radio M Utrecht. "Dat was in de eerste lockdown even weg. Het leek of mensen niets meer tegen elkaar durfden te zeggen. Dat is nu gelukkig weer terug en dat vind ik echt een lichtpuntje."

Denkbeeldig lint

Bossuyt wilde met de actie laten zien dat alle Rhenenaren anders zijn en toch met elkaar verbonden zijn. Inmiddels vormen de 1500 glimmende kaartjes een denkbeeldig lint van meer dan 500 meter door de binnenstad.
Burgemeester Van der Pas werd in 2020 "meer digitaal en anders sociaal"
Burgemeester Van der Pas werd in 2020 "meer digitaal en anders sociaal" © RTV Utrecht / Richard Grootbod
De leermomenten van inwoners zijn, voor wie hoog genoeg kan reiken, op zeven plaatsen te lezen. Een echte route mocht het niet worden, om te voorkomen dat er drukte zou ontstaan. Bossuyt roept mensen die de boodschappen willen bekijken om de coronaregels goed op te volgen.

'Anders sociaal geworden'

Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen vulde op verzoek ook in wat hij in 2020 heeft geleerd. "Ik heb er goed over na moeten denken want het is een niet alledaagse vraag over een crisisjaar dat bizar is geweest", zei hij op Radio M Utrecht. "Ik ben meer digitaal geworden, en 'anders sociaal'. Als je anderhalve meter afstand in acht moet nemen, en er weinig bijeenkomsten en evenementen zijn, moet je op mensen op een andere manier opzoeken."
Burgemeester Hans van der Pas op Radio M Utrecht
Bossuyt denkt nog na over een bestemming voor alle boodschappen. Ze zijn in ieder geval elk afzondelijk op de foto vastgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.