Veenendaalse verdachte van zware kindermishandeling beschuldigt ex-vrouw van complot

© Pixabay
UTRECHT/VEENENDAAL - Is een 44-jarige Marokkaanse man uit Veenendaal schuldig aan ernstige mishandeling van zijn kinderen, of is hij slachtoffer van een complot dat zijn ex-vrouw heeft gesmeed? Die vraag stond vandaag centraal tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank in Utrecht.
Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van zware mishandeling van zijn 8-jarige zoontje. Hij zou de jongen in de periode juni tot en met oktober vorig jaar hebben geschopt, gestompt en geslagen. Ook zou hij zijn zoontje hebben opgetild en neergegooid en met zijn hoofd onder water hebben geduwd en gehouden. Ook het destijds 5-jarige dochtertje zou door haar vader zijn geschopt en geslagen.
Als ik mijn kinderen had mishandeld, zouden zij dan met mij naar buiten gaan om te spelen?
Verdachte kindermishandeling
De inmiddels ex-vouw en de stiefdochter van de man hebben belastende verklaringen over hem afgelegd. De stiefdochter zou het zoontje hebben gevonden toen de jongen na mishandeling in de gang op de grond lag. De kinderen zelf hebben ook over de mishandelingen verteld tijdens een ondervraging door gespecialiseerde politiemensen.

Autoriteitsconflict

De verdachte ontkent stellig dat hij geweld tegen zijn kinderen heeft gebruikt. Volgens advocaat Van Schaik zijn de beschuldigingen het gevolg van een autoriteitsconflict tussen vader en moeder over hoe de kinderen opgevoed moeten worden. De vrouw van de Veenendaler woonde met de kinderen in Nederland, terwijl haar man jarenlang in Marokko verbleef. Hij zou de kinderen veel strenger hebben aangepakt dan zij van hun moeder gewend waren.
Maar volgens de officier van justitie zijn niet alleen de getuigenverklaringen en het verhaal van de kinderen het bewijs voor kindermishandeling door de vader. De verklaringen worden volgens de officier onder meer ondersteund door signalen die de school en anderen opvingen over mogelijke mishandeling.

Bitterheid

Hoe verbitterd de man is, bleek toen hij aan het einde van de zitting de gelegenheid kreeg om nog iets te zeggen. Er zou al langer sprake zijn van een conflict dat zijn ex-vrouw en haar vriend tegen hem hadden gesmeed. Omdat zij niet naar Marokko kwam, zou hij in tien jaar tijd zijn kinderen maar drie keer hebben gezien. Met videobeelden wil hij bewijzen dat hij alleen op zolder moest slapen sinds hij in Nederland is.
"Ik vind het een misdaad dat zij mij heeft weerhouden om contact te hebben met mijn kinderen", zegt de verdachte over zijn ex-vrouw. Hij wil dat de rechtbank dit meeneemt in het onderzoek. Met filmpjes van hem en de kinderen meent hij te kunnen bewijzen dat er niets aan de hand was: "Als ik mijn kinderen had mishandeld, zouden zij dan met mij naar buiten gaan om te spelen?"

Onderzoekswensen

De kindermishandelingszaak zou eigenlijk vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar de verdachte is onlangs van advocaat gewisseld en die moet zich nog inwerken. Ook mogen er op verzoek van de verdediging bij de onderzoeksrechter aanvullende vragen worden gesteld aan de getuigen. Een verzoek om een deskundige te horen over het verhoor van de kinderen werd afgewezen.
De inhoudelijke behandeling staat nu gepland op 13 april. Dan worden alle details over de beschuldigingen besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.