Ziekenhuizen leggen planbare zorg stil: 'Piek tweede coronagolf moet nog komen'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ziekenhuizen leggen alle niet-acute, planbare zorg stil om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan.
Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) maakte de maatregelen vandaag bekend. "Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt ze. "Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald." Van Ark steunt de ziekenhuizen in de extra maatregelen. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. "Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."

Ziekteverzuim

Het ministerie van Volksgezondheid schetst dat niet alleen het aantal Covid-patiënten oploopt, maar ook het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. Door de hoge werkdruk en coronabesmettingen vallen steeds meer medewerkers uit. "Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn."
De maatregelen zijn dan ook nodig om "personeel vrij te spelen". Ze gelden zowel voor ziekenhuizen als voor zelfstandige klinieken.

Piek voor ziekenhuizen

De piek van de tweede coronagolf moet voor de ziekenhuizen nog komen. De verwachting is dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken verder zal toenemen. In de loop van januari wordt de grootste drukte verwacht. De hoop is dat het aantal nieuwe besmettingen binnenkort zal gaan dalen door de lockdown, maar in ziekenhuizen zal dat pas weken later effect hebben. Mensen die nu net ziek zijn geworden, kunnen immers later in het ziekenhuis belanden.

Kritieke zorg

Behandelingen die planbaar zijn, maar toch onder de noemer "kritiek" vallen, worden niet geannuleerd. Medisch specialisten hebben eind oktober criteria opgesteld om het onderscheid te maken tussen kritieke planbare zorg en de overige planbare zorg.
Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek. Dat betekent dat de zorg voor kankerpatiënten en mensen met ernstige psychische aandoeningen moet doorgaan. Behandelingen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten, worden nu allemaal in de wacht gezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.