Smaadproces tegen omstreden Nieuwegeins gemeenteraadslid voorlopig stilgelegd

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De rechtszaak tegen het Nieuwegeinse raadslid Haseena Bakhtali is vandaag door de rechtbank in Utrecht voor onbepaalde tijd aangehouden. De oprichtster van de lokale partij Núwegein wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van smaad, omdat zij wethouder Hans Adriani en oud-wethouder Martin Monrooij al jaren ten onrechte zou beschuldigen van fraude en corruptie.
De 60-jarige Bakhtali heeft in 2018 bij het Openbaar Ministerie aangifte tegen de wethouders gedaan. Maar volgens het OM was er te weinig bewijs om hen te vervolgen. Het raadslid startte vervolgens een zogenoemde 'artikel 12 procedure' bij het hof om het OM te dwingen Adriani en Monrooij voor de rechter te brengen. Omdat die procedure nog loopt, heeft de rechtbank besloten de smaadzaak nog niet te behandelen.

Eer en goede naam aangerand

Bakhtali wordt er door het OM van verdacht dat zij de eer en goede naam van Adriani en Monrooij heeft aangerand door ongegronde beschuldigingen over hen in brieven en emails te verspreiden onder het college van B&W, raadsleden en medewerkers van de gemeente Nieuwegein. Ook via de pers zouden verdachtmakingen naar buiten zijn gebracht.
Voormalig wethouder van Financiën Monrooij (CU) wordt door het raadslid een doofpottenkoning genoemd die zich schuldig zou hebben gemaakt aan declaratiefraude en vriendjespolitiek. Adriani (PvdA) zou als wethouder Ruimtelijke Ordening kostbare bouwgrond voor een vriendenprijs onderhands hebben verkocht aan een door hem uitverkoren projectontwikkelaar.
Het OM verzette vandaag zich tegen aanhouding. Ook na de aangifte tegen de wethouders zou de verdachte door zijn gegaan met smaadschriften; onder meer in een flyer die door haar partij Núwegein werd verspreid ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de rechtbank wil dat eerst wordt vastgesteld of de verdachte wellicht toch te goeder trouw handelde.

Zaak van lange adem

Het kan nog erg lang duren voor de smaadzaak tegen Bakhtali door de Utrechtse rechtbank wordt behandeld. Het duurt vaak lang voor het gerechtshof een beslissing neemt in een artikel 12 procedure en de rechtbank een nieuwe zittingsdatum heeft gepland. Als het hof vervolgens besluit dat Bakhtali's aangifte tegen de wethouders gegrond is, is het helemaal ongewis hoe en wanneer de zaak verder gaat.
Uitstel van de rechtszaak is een zware tegenvaller voor Hans Adriani en Martin Monrooij, die vandaag in de rechtszaal aanwezig waren (Monrooij met zijn advocaat.) Zij zijn al jaren doelwit van de beschuldigingen van Bakhtali. Ook de gemeenteraad heeft eerder aangegeven klaar met de beschuldigingen te zijn, omdat het raadslid er geen harde bewijzen voor heeft geleverd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.