RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht: 'Gedwongen woningbouw in Rijnenburg is onuitvoerbaar'

UTRECHT - Het is niet mogelijk om in de polders Rijnenburg en Reijerscop op de korte of middellange termijn woningen te bouwen. Dat schrijft het college van de gemeente Utrecht aan de gemeenteraad.

In de Tweede Kamer werd vorige week een motie aangenomen waarin staat dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) Utrecht moest dwingen om de woningen zo snel mogelijk te bouwen. Dat zou de minister moeten doen via een zogeheten 'bestuurlijke aanwijzing'.

Binnenstedelijk bouwen
De minister liet vooraf al weten de motie te ontraden. De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure reageerde direct na het aannemen van de motie al sceptisch. "Ik zou de minister niet aanraden om de motie uit te voeren. Ik denk dat het juridisch onuitvoerbaar zou zijn om met aanwijzingen het ruimtelijke ordening beleid van Nederland uit te voeren", liet hij toen weten.

In de brief aan de gemeenteraad gaat het college dieper in op de kwestie. Zo wijst het college erop dat er de komende twintig jaar al 100.000 woningen worden gebouwd in de regio Utrecht. "Hiermee dragen we substantieel bij aan de bouw van 1.000.000 woningen in Nederland", schrijft het college.

Het college zegt zelf vooral binnenstedelijk te willen bouwen. De komende jaren staan er 3500 woningen per jaar in de planning. "Bouwen in Rijnenburg is daarmee tot 2035/2040 niet aan de orde, maar sluiten we tegelijkertijd voor de periode daarna niet uit."

'Zeer complexe opgave'
Mocht minister Ollongren onverhoopt toch besluiten om Utrecht een aanwijzing te geven, dan is er volgens het college een volgend probleem. Er zou dan binnen een jaar een bestemmingsplan moeten komen. "Het gaat in Rijnenburg om een zeer complexe opgave waarvoor het ondoenlijk is dit op een zo korte termijn op te leveren."

Over de bewuste polders wordt al jaren gesproken. Utrecht heeft vergevorderde plannen om er duurzame energie op te gaan wekken met windmolens en zonnepanelen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -