Ook in hoger beroep moet natuurgenezeres Sara G. 8 jaar de cel in

© RTV Utrecht
KOCKENGEN/BREUKELEN - Natuurgenezeres Sara G. uit Kockengen moet acht jaar de gevangenis in. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep bepaald. De uitspraak is gelijk aan die van het Openbaar Ministerie, drie weken geleden. Het OM eiste ook nog een schadevergoeding van ruim 5000 euro, maar daar gaat het hof niet in mee.
Volgens het hof heeft de rechtbank Utrecht eerder een goed gemotiveerde uitspraak gedaan. Die oordeelde vorig jaar dat G. verantwoordelijk was voor de dood van de Zweedse vrouw Carmen Sirola, die zij behandelde met het omstreden afkickmiddel ibogaïne. De natuurgenezeres ging tegen die uitspraak in beroep.
In het hoger beroep eiste het OM opnieuw gevangenisstraf, en een vergoeding van 5111 euro voor zogeheten shockschade voor de zus van Sirola. Maar volgens het hof is er niet voldaan aan de strikte voorwaarden van een dergelijke vergoeding, omdat zij niet rechtstreeks met de gruwelijke gevolgen van het overlijden van haar zus is geconfronteerd.
De reis- en verblijfskosten die zijn toegekend zijn lager dan geëist. In totaal gaat het nog om een bedrag van ruim 500 euro.

Onvolledige informatie

De aan heroïne verslaafde Carmen Sirola werd op 3 februari 2017 onwel en overleed kort daarna. Sara G. belde destijds wel 112, maar gaf de hulpverleners onvolledige informatie over de achtergrond van de vrouw en over de ibogaïnebehandeling. Daarna sloeg zij op de vlucht naar Duitsland.
Sara G. tekende zelf hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, maar kwam daarna niet met nieuwe feiten die de verdenkingen in een ander licht plaatsen. Net als in Utrecht bleef de natuurgenezeres volhouden dat zij onschuldig is. Zij zou juist hebben geweigerd de aan heroïne verslaafde Zweedse met ibogaïne te behandelen, omdat de vrouw er volgens haar nog niet aan toe was. Sirola had het middel stiekem zelf gepakt of het van G.'s medewerker Tom B. hebben gekregen.

Ongeloofwaardig

Het OM noemde drie weken geleden de alternatieve scenario's die G schetste "ongeloofwaardig". Volgens de advocaat-generaal kan deze zaak ook niet los worden gezien van de strafzaak uit 2014. Toen werd de natuurgenezeres uit Kockengen al geconfronteerd met de dodelijke risico's van ibogaïne. "Het was voor haar geen reden om haar aanpak te wijzigen. Ze heeft dus de aanmerkelijke kans op de dood van de Zweedse aanvaard", vond het OM.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.