Saméo (11) overwon kanker en start doneeractie: 'Wil dat alle kinderen kanker overleven'

© Saméo
UTRECHT - De 11-jarige Saméo heeft één kerstwens: "Dat vier op de vier kinderen met kanker het overleeft." Saméo zit in de Kinderadviesraad van het Prinses Maxima Centrum en bedacht samen met andere kinderen in het ziekenhuis een actie om geld in te zamelen voor "onderzoek en betere medicijnen", zoals hij zelf zegt. De actie gaat hem nauw aan het hart. Hij overwon de ziekte, nadat hij er drie jaar tegen moest strijden.
Saméo was zeven jaar toen hij de diagnose van acute lymfatische leukemie kreeg. Hij was heel ziek, de helft van zijn gezicht was verlamd. Na een jaar vol met behandelingen ging het nog niet veel beter en werd ook kanker in zijn hersenvocht gevonden. Hij werd bestraald en kreeg stamceltherapie. "Toen moest ik twee maanden in het ziekenhuis liggen."
Ik heb drie jaar tegen kanker gevochten en nu ben ik schoon
Saméo
In de drie jaar dat hij behandeld is, kon Saméo niet naar school en niet met zijn vrienden spelen. Groep 5, 6 en de helft van groep 7 heeft hij gemist. Door de chemo en bestraling heeft hij moeite zich te concentreren en is hij snel moe. "Dan kan ik geen leuke dingen doen en daar ben ik soms verdrietig van." Maar hij is weer opgekrabbeld, laat hij blij weten. "Ik heb drie jaar tegen kanker gevochten maar het gaat nu heel goed met mij. Sinds twee weken ben ik helemaal schoon en heb ik dus geen kanker meer."

Vier keer vier

Goed nieuws voor Saméo, maar hij leeft erg mee met de kinderen die niet genezen. In de Kinderadviesraad komt hij daarom voor hen in actie, op allerlei manieren. "Dan komen de kinderen bij ons met een vraag of als ze iets willen veranderen en dan zorgen wij daarvoor. Laatst vroeg iemand om een chocolademelk machine en die staat er nu."
De adviesraad zette ook de huidige doneeractie op touw. Saméo: "Wij vinden het vreselijk dat één op de vier kinderen met kanker overlijdt en toen dachten we: hoe kunnen we dit oplossen? En toen hebben we dit bedacht."
'Vier op vier', zo heet die actie. Het idee is dat mensen vier euro doneren ("Je kunt ook nog een leuk berichtje achterlaten.") en vier andere mensen nomineren om hetzelfde te doen. "Dan halen we misschien wel het bedrag van 44 duizend vierhonderd vierenveertig euro binnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.