Kinderziekenhuis koopt robotarm dankzij nagellakactie van Tijn

© ANP
UTRECHT - Het Prinses Máxima Centrum koopt een robotarm om kinderen met een tumor in hun hersenstam beter te kunnen onderzoeken. Het kinderziekenhuis is gespecialiseerd in oncologie. De robotarm wordt betaald met geld van de nagellakactie van de inmiddels overleden Tijn.
Tijn kreeg landelijke bekendheid in 2016 na een bezoek aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request. "Enorm bijzonder wat er toen gebeurde", blikt Dannis van Vuurden terug. Van Vuurden is kinderoncoloog en hoofd-onderzoeker bij het Prinses Máxima Centrum. Tijn haalde eerst geld op voor de actie van 3FM, later deed hij dat nog eens voor onderzoek naar zijn eigen ziekte. "Die actie gaf zo'n reactie in de samenleving dat iedereen ging nagellakken."
Dannis van Vuurden over robotarm
Tijn leed aan hersenstamkanker en werd maar zes jaar oud. Met zijn actie haalde hij zo'n 1,2 miljoen euro op. Dat geld werd ondergebracht bij Stichting Semmy. John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten deze stichting in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker.
"Die robotarm kan een neurochirurg heel precies assisteren bij het inbrengen van diopsienaalden, maar ook bij het inbrengen van catheters waardoor we therapiën rechtsstreeks in de tumor kunnen geven", zegt Van Vuurden. Dat de robotarm exact te werk kan gaan is van belang bij operaties in de hersenen.
Hersenstamkanker is slecht te behandelen. "Eigenlijk niet", zegt de kinderoncoloog. "We zitten nog steeds met de handen in het haar, maar we denken dat de robotarm een stap in de juiste richting is. Ik zie de robot echt als een Zwitsers zakmes waarmee je allerlei nieuwe therapiën kan verzinnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.