RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raad van State: Registratieplicht voor raamprostituees mag niet

UTRECHT - De gemeente Utrecht mag raamprostituees niet verplichten zich te registreren. Dat is het oordeel van de Raad van State, in een hoger beroep dat werd aangespannen door de burgemeester van Utrecht.

In 2016 vroeg toenmalig burgemeester Jan van Zanen aan de Autoriteit Persoonsgegevens om toestemming voor een registratieplicht voor raamprostituees. Het idee was dat de prostituees zich bij de gemeente zouden registreren en daarmee wilde de burgemeester toezicht houden op de branche. Hij hoopte zo mensenhandel en uitbuiting te voorkomen.

Maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is een registratieplicht onrechtmatig, omdat het structureel verwerken van persoonsgegevens niet mag van de wet. De burgemeester ging daartegen in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Die verklaarde het beroep in oktober 2019 ongegrond.

Ook tegen die uitspraak ging de burgemeester in hoger beroep, dit keer bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die zaak diende eind vorige maand. Maar ook de RvS beslist nu dat het beroep ongegrond is en dat de gemeente zich moet houden aan het oordeel van de rechtbank.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -