Tientallen kilo's vuurwerk ongestraft ingeleverd in Utrecht: 'Dit zijn wel knallers'

UTRECHT - Wie van zijn vuurwerk af wil, kan het vandaag en morgen straffeloos afgeven in Utrecht. Sinds 1 december geldt een vuurwerkverbod om de zorg in coronatijd te ontlasten. De gemeente wil met het inleverpunt voorkomen dat mensen vuurwerk daarom lang in huis bewaren, zeker als het gaat om zwaar spul als nitraten en mortierbommen. "Vroeger vond ik het leuk", zegt een spijtoptant.
De mannen van de inname zijn gespecialiseerd in het vervoeren van vuurwerk.
De mannen van de inname zijn gespecialiseerd in het vervoeren van vuurwerk. © RTV Utrecht

Geen boete

Het is bijna tien uur. De mannen van de inname weten uit het nieuws dat vuurwerkinleverpunten niet altijd populair zijn. Zouden ze ook met de handen in de zakken de uren moeten gaan aftellen? "Het is afwachten", zegt een woordvoerster namens de gemeente. "Zijn inwoners zo braaf dat ze komen?" Eigenlijk heeft ze geen idee of Utrechters überhaupt veel vuurwerk thuis hebben liggen.
Op Facebook grappen vuurwerkfans over het nog onbekende succes van de actie. "Ik wil het zooooo graag inleveren, maar ik mag het toch niet vervoeren?", vraagt de een zich schertsend af, terwijl de ander zijn vermoedelijk éigen adres doorgeeft als inleverpunt dat de gemeente zogenaamd is vergeten te vermelden. "Het kan gewoon worden neergezet (...) en wordt 31 december vernietigd."
Het inleveren gaat anoniem; er wordt niks geregistreerd.
Gemeentewoordvoerder

Illegaal vuurwerk

Mensen kunnen vandaag alles inleveren: van sterretjes - die overigens nog wel mogen - tot vuurwerk uit de zwaarste categorie, dat altijd al het stempel 'illegaal' draagt. Wie vandaag de dag nog verboden pijlen de lucht inschiet of rotjes laat knallen, kan een boete krijgen van minimaal 250 euro. Wie het alleen bij zich heeft, riskeert een bon van 100 euro of meer.
Officieel mag je 25 kilo vuurwerk thuis bewaren, maar dit jaar is het afsteken verboden.
Officieel mag je 25 kilo vuurwerk thuis bewaren, maar dit jaar is het afsteken verboden. © RTV Utrecht
Voor nu geldt echter een vrijwaring. Net als bij landelijke inzamelacties van wapens, knijpt ook hier het Openbaar Ministerie voor één keer een oogje dicht. "Het inleveren gaat anoniem; er wordt niks geregistreerd", legt de gemeentewoordvoerder ter plaatse uit. Het kan maar weg zijn, is de gedachte. Vuurwerkongelukken kunnen ziekenhuizen er dit jaar bovendien niet bij hebben.
Het vuurwerkinleverpunt in Utrecht was vanmiddag open van 15:00u tot 17:00u en te vinden bij het afvalstation in Lunetten. Morgen kun je van 10:00u tot 12:30u vuurwerk inleveren bij de milieustraat aan de Tractieweg en van 13:30 tot 15:30u en bij die aan De Stits in Leidsche Rijn.

De gemeenten Baarn, De Bilt, Bunnik, Houten, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht en Woerden sluiten zich bij de actie aan door ook hun inwoners op te roepen vuurwerk in te leveren bij de afvalstations in Utrecht. Veenendaal en Doorn openen woensdag 30 december hun eigen inleverpunten.

Cobra's en nitraten

De spanning verdwijnt zodra het eerste stel iets komt brengen. In recordtijd pakken de twee een boodschappentas uit en leggen divers vuurwerk op de tafel naast het busje. Daar verdwijnt het vervolgens net zo snel in. De oogst: wat overgebleven siervuurwerk van vorig jaar, maar ook cobra's, nitraten en shells. Die stop je in een koker, waarna ze de lucht inschieten en een grote vuurbal veroorzaken.
Ik wilde het eigenlijk eerder inleveren, maar je kunt het niet gewoon even naar het politiebureau brengen, zo van: alsjeblieft!
Jongeman met zwaar vuurwerk
De mannen van de inname vragen niks, hooguit of het roze plastic tasje van Hello Kitty of iets dergelijks nog mee terug naar het huis moet van een stevige man met baseballpet, die iets soortgelijks als zijn voorgangers kwijt wil. "Hoi, hoi", roept hij naar de handhaver, die even poolshoogte komt nemen en aangeeft blij te zijn met 'dit soort jongens'.
Het vuurwerk gaat straks naar een opslag en wordt later vernietigd.
Het vuurwerk gaat straks naar een opslag en wordt later vernietigd. © RTV Utrecht
Normaal gesproken moet hij ze in de kraag vatten, weet ook de volgende spijtoptant. In zijn trainingspak komt hij aanlopen met een behoorlijk grote kartonnen doos in zijn handen. "Dertig kilo?!", wordt er gegrapt. De jongeman loopt immers zo te sjouwen. In de doos zitten vooral nitraten, of in zijn woorden 'knallers uit België'. "Niet alleen van mij, ook van een paar andere jongens."
Die duizendklapper kregen we vorig jaar gratis bij de vuurwerkbestelling. We kwamen er niet aan toe om 'm af te steken.
Vrouw met duizendklapper
De jongeman is opgelucht dat hij er nu vanaf is. "Vroeger vond ik het leuk", zegt hij, "maar je krijgt er zo veel problemen van als ze het vinden. Ik wilde het eigenlijk eerder inleveren, maar je kunt het niet gewoon even naar het politiebureau brengen, zo van: alsjeblieft!" Hem in beeld nemen op de camera van RTV Utrecht mag, maar 'oh wee als hij morgen wordt opgepakt'.

65 kilo

"Ik dacht dat het heel druk zou zijn", zegt een vrouw met de fiets, die blijkbaar niet opkijkt van de bus, waarin inmiddels al heel wat dozen staan opgestapeld. Ze komt een duizendklapper bezorgen. "Kregen we vorig jaar gratis bij de vuurwerkbestelling. We kwamen er niet aan toe om 'm af te steken", verklaart ze. "Nu stond die in de schuur; ik ben blij dat-ie weg is."
Het is het gevoel dat overheerst bij de meeste mensen: weg ermee. En de gemeente? Die is ook tevreden. Na vier uur staat de teller hier op 65 kilo. "We hopen op net zo'n score voor de volgende locatie!", mailt de woordvoerster. De mannen vertrekken van de Tractieweg naar het afvalstation in Lunetten, waar ze tot vijf uur klaarstaan om vuurwerk in te nemen. Zonder vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.