Pool die bierkrat op vol terras aan Oudegracht gooide schuldig aan poging doodslag

© Facebook Politie Utrecht Stad
UTRECHT - Een 34-jarige Pool die afgelopen zomer vanaf een brug over de Oudegracht een krat met lege bierflesjes op een terras vol etende mensen gooide, is tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De Utrechtse rechtbank vindt poging doodslag bewezen. Het Openbaar ministerie had drie jaar cel geëist.
De man gooide het bierkrat op 24 augustus vanaf de Jansbrug met kracht op het vijf meter lager gelegen terras van de Rum Club. Daar zaten om zes uur 's avond tientallen mensen te eten. Zij schrokken zich een ongeluk toen het krat met een daverende klap tussen de tafels op de werf terechtkwam. Het was een wonder dat niemand werd geraakt en iedereen ongedeerd bleef. De verdachte werd direct door de politie opgepakt.

Grote kans op dodelijk letsel

De Pool zat op de bewuste dag met een aantal landgenoten langs de gracht te drinken. Hij zegt dat hij had gezien dat er mensen op terras zaten toen hij het bierkrat gooide. Het zou zijn bedoeling zijn geweest om het krat in het water van de gracht te gooien. Het belandde echter op de rand van het terras, tussen twee tafels op de grond. De advocaat vroeg twee weken geleden om vrijspraak.
Volgens deskundigen was de kans op dodelijk hoofdletsel zeer groot wanneer iemand door het stijve deel van het bierkrat op zijn hoofd zou zijn geraakt. Het is ook algemeen bekend dat een inslag van zo'n zwaar voorwerp fataal kan zijn, vindt de rechtbank. De verdachte heeft volgens de rechters dan ook bewust de grote kans aanvaard dat dit op een van de mensen op het terras terecht had kunnen komen.

Dakloos

De verdachte kwam anderhalf jaar geleden naar Nederland om hier te werken en te wonen, maar het lukte hem niet in ons land een bestaan op de bouwen. Een maand na aankomst is hij dakloos geraakt en sindsdien zwerft hij op straat. Hij pleegt misdrijven om in zijn levensonderhoud te voorzien en hij drinkt vrijwel dagelijks alcohol. Het verblijfsrecht in Nederland van de Pool is beëindigd.
De verdachte en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, als ze het niet eens zijn met het vonnis van de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.